|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - kierownica-nie pokojace drgania
krzys9262 - 2009-11-13, 19:40 Temat postu: kierownica-nie pokojace drgania witam Wszystkich .proszę o pomoc w następującej sprawie podczas, gdy jadę vento tak ok 40 w górę, kierownica zaczyna latać prawo lewo, ale to tylko jak ja puszcze, natomiast gdy wiade w kałuże nawet przy 40km\h to wyrywa mi kierownice z rak i rzuca całym autem wiec mam pytanie czy tak powinno być??? jeżeli nie to co może powodować takie zachowania?? z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam
Paweł J. - 2009-11-13, 19:42
na początek zobacz czy da się koła wywazyć.....
cinek82 - 2009-11-13, 19:45
Tak jak Paweł J. mówi najpierw sprawdź wyważenie kół a jak to nie pomoże to zajedź na stację diagnostyczną i niech Ci wyszarpią zawieszenie (ale niech wejdą pod auto z łomem najlepiej i sprawdzą wszystkie połączenia metalowo-gumowe) i sprawdzą geometrię kół....
Przemek - 2009-11-16, 06:44
najpradwopodobnie to bedzie wina koncówek układu kierowniczego
silverek - 2009-11-16, 06:49
tez tak mialem po wymianie opon wrocilo do normy mozliwe ze mozesz miec slabszy amortzator i jedną opone bedzie ci inaczej zbierac zrobią sie schody na niej dodam jeszcze ze ja mam lekko ugiętą półoś
piechu43 - 2009-11-16, 09:37
powiem wam że właśnie przechodzę przez tego typu problem, a czekając za dostawą nowych opon zrobiłem zbieżność i przy okazji byłem na rozpieraku u mechanika, więc w moim przypadku końcówki i amortyzatory nie są powodem problemu. zobaczymy co będzie z nowymi laczkami i po wyważeniu.
Lwomati - 2009-11-16, 09:43
też mam ten problem. Zbierzność ok, łączniki, drążki i inne elementy zawieszenia super. Wszystko jest winą opon. Jedną mam ostro startą od hamowania i bije podczas jazdy. Koła są też źle wyważone po mojej nieudanej polerce felg.
piechu43 - 2009-11-16, 09:55
co zrobić!!!! nie długo oponki będziemy wymieniać tak często jak gumę na wacka!!!!
słabizna na tym rynku jest i tyle (mam na myśli oczywiście te gumy w klasie średniej)
FWD350 - 2009-11-16, 12:48
ja bym zaczoł od zawieszenia potem układ kierowniczy koncówki maglownica a miedzy czasie sprawdzil felgi.na letnich tez maiłem ze od 110km\h zaczynała lekko drzec kiera zmieniłem na felgi zi owe i nie drzy felgi ida do wywazenia ewent do prostowania
zlotykamil - 2009-11-16, 21:51
ja jakie kolega ma kapcie? jak niskie i bardzo szerokie to nic dziwnego
a tak powaznie to ja bym na sciezke na szarpaki podjechal i sprawdził wszystkie połaczenia jak oledzy wyzej radza
- ku przestrodze dam przyklad dzisiejszej akcji kolegu z firmy - urwała mu sie koncówka drążka w iveco , o malo nie wjechał w kiosk w centum miasta zablokował ruch na głównej ulicy i ani w przód ani w tył bo koła na max skrecone... ale jakos udalo mi sie go powoli "wywiezc" na parking
ale sprawy bym nie bagatelizował
FWD350 - 2009-11-17, 16:56
zlotykamil, hoho koles chyba zbagatelizował to ze ma luzy nakierownicy i auto sie zle prowadzi
miki9a - 2009-11-17, 20:05
krzys9262,
miałem coś takiego jak u Ciebie. jak wymieniałem łożysko w przednim kole to geometria mi się przestawiła i tez jak wjechałem w kałuże to mało w rowie nie siedziałem. a do tego miałem jeszcze na jednym wahaczu 2 gumy wybite. po wymianie gum i ustawieniu geometrii problem zniknął. więc proponuje sprawdzić przednie zawieszenie i geometrie
zlotykamil - 2009-11-17, 21:19
FWD350 napisał/a: | hoho koles chyba zbagatelizował to ze ma luzy nakierownicy i auto sie zle prowadzi |
auto sie prowadzilo i prowadzi jak marzenie a gumy jak obejrzalem to masakra - czyli czsami warto zajrzec pod spod nie tylko wtety jak sie cos dzieje
sam nim prawie 120 lecialem tylko cicho bo szef uslyszy
|
|