Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - pomocy

tichu1990 - 2009-10-11, 12:50
Temat postu: pomocy
witam
mam pytanie... czy brak iskry w moim vento 20 GT może być spowodowany tym, że przeskoczył pasek rozrządu? jechałem ostatnio i silnik nagle po prostu zgasł... sprwadzałem cewkę (tak jak to ktoś tu na forum proponował) zwierałem i jest iskra. podejrzewam więc czujnik Halla (obrotomierz nie rusza się podczas próby odpalenia), ale wolę też zapytać o ten rozrząd, bo jak tu ktoś kiedyś pisał nie ma jakiś wyrażnych objawów ("wiórów", czy widoczynch uszkodzeń) w tych silnikach. czy to prawda? paluch się kręci, ale nie wiem jakimi znakami na rozrządzie mam się sugerować. jest znaczek I oraz O, ale na kole, nad jednym z zębów jest także kropka(zrobiona punktownikiem)... proszę pomóżcie autko sprowadziłem przedwczoraj z niemiec, na trasie super szło. dobrze, że stało się ty na miejscu. pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

FWD350 - 2009-10-11, 13:10

tichu1990 napisał/a:
mam pytanie... czy brak iskry w moim vento 20 GT może być spowodowany tym, że przeskoczył pasek rozrządu?
bardzo mozliwe jezeli masz aparat zapłonowy napedzany z wałka rozrzadu ale napisałes
tichu1990 napisał/a:
sprwadzałem cewkę (tak jak to ktoś tu na forum proponował) zwierałem i jest iskra.
a wiec jak ci preskoczył pasek to pozostaje ustawienie rozrzadu jezeli sie nie znasz nie bierz sie za to