Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - problem z elektryką zapłonową

GRZEGORZ K. - 2009-08-11, 20:55
Temat postu: problem z elektryką zapłonową
Witam panów.tak szybko napisze:prawdopodobnie mój problem polega na przekaźniku o nr.30,ponieważ jak się nagrzeje to mi auto gaśnie nawet podczas jazdy,jak przestygnie to pali na strzała.Czy posiada ktoś opis przekaźników który do czego służy??bo jak zapale motor i wyciągnę ten przekaźnik to gaśnie.Co najciekawsze nikt mi nie może pomóc. :( :( :( :(
Paweł J. - 2009-08-11, 21:15

http://forum.vwvento.org/...ighlight=#98945
GRZEGORZ K. - 2009-08-11, 21:46

Podziękował.
pablomed - 2009-08-11, 22:00

Napewno dobrze zdiagnozowałeś? Nagrzewa się prawie każdy przekaźnik co nie znaczy że jest niesprawny. Prędzej na czujnik halla to wygląda.
GRZEGORZ K. - 2009-08-12, 05:40

pablomed napisał/a:
Napewno dobrze zdiagnozowałeś? Nagrzewa się prawie każdy przekaźnik co nie znaczy że jest niesprawny. Prędzej na czujnik halla to wygląda.

A gdzie on jest i jak go sprawdzić??

pablomed - 2009-08-13, 19:58

w aparacie zapłonowym i odpowiada za iskrę, z tym że jak masz nowszy 2.0 na wtrysku simosa to jest za iskrę dpowiedzialny czujnik obrotów wału. Oba lubią psuć się w ten sposób że zanika iskra po nagrzaniu. Skoki napięcia na środkowym kablu wtyczki jak są przy kręceniu rozrusznikiem to jest dobry, ale sprawdzasz dopiero jak przestaje zapalać. Albo diagnoza VAGiem
GRZEGORZ K. - 2009-08-13, 20:51

Silnik mam 2,0 a auto z 97 roku,a jeszcze rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i powiedział ze czujnik halla to jak się popsuje to na dobre i ja przynajmniej na razie stawiam na przekaźnik.Dla mnie to w ogolę dziwna rzecz się dzieje.pali,jedzie a tu nagle bach i gaśnie.15 minut z zegarkiem na ręku i na strzała.A ten VAG to podłączyć się pod kompa najzwyczajniej??pewnego dnia jak akurat byłem na warsztacie i tak się stało to podpinając się pod komputer diagnostyczny,wywalało go z systemu.Nie mógł się połączyć,i po jakim czasie jak uruchomiłem silnik to normalnie wszedł do środka.Czrna magia :( :( :( :(
Lwomati - 2009-08-13, 21:29

GRZEGORZ K. napisał/a:
A ten VAG to podłączyć się pod kompa najzwyczajniej

tak. Można się sporo dowiedzieć ;)
GRZEGORZ K. napisał/a:
pewnego dnia jak akurat byłem na warsztacie i tak się stało to podpinając się pod komputer diagnostyczny,wywalało go z systemu.Nie mógł się połączyć,i po jakim czasie jak uruchomiłem silnik to normalnie wszedł do środka

diagnostykę należy robić na przekręconym zapłonie lub na włączonym silniku ;)

GRZEGORZ K. - 2009-08-13, 21:35

i tak też robił.Najpierw silnik nie zapalił,później podłączył się kompem i go wyrzucało,ale gdy już można było uruchomić silnik to podłączył się ponownie i wszedł normalnie oczywiście na zapłonie.
pablomed - 2009-08-15, 22:38

możliwe że to przekaźnik, ten o którym, wspomniaeś w pierwszym poście, zasilający sterownik silnika
GRZEGORZ K. - 2009-08-16, 20:33

I to chyba przekaźnik a chyba bo wymieniłem w piątek i zapalił bez problemy po tym jak o 19 godzinie stanąłem na orlenie zatankować na wyjazd na zlot i przez tego gnoja nie pojechałem na zlot ale wolałem nie ryzykować i dać mu dwa dni na sprawdzenie i o dziwo działa.nic mu narazie nie dolega.
mlody71 - 2009-09-06, 11:30

Witam,mam podobny problem z wentylkiem jechałem po zone do pracy i tu nagle bez dlawienia sie zgasl na srodku drogi nie moglem go odpalic dopiero po 20 minutach zapalil bez problemu pochodzil 2 minuty i zgasl i znowu postal ze 20 minut i zapalil i po 2-3 minutach zaczal gasnac wtedy przytrzymalem go na wysokich obrotach i jakos mu przeszlo rozmawialem z mechanikiem i powiedzial ze to najprawdopodobniej czujnik halla.
Paweł J. - 2009-09-06, 11:36

Moze byc takze coś nie tak z cewką, aparatem.....

mlody71, gdy jest ciemno to nic pod maską nie iskrzy ??

spyro - 2009-09-07, 19:21

przechodziłem to u siebie po 2 lozie. Sprawdź:
czy jest iskra na świecach, czy same świece są ok (podmienić na inny komplet, u mnie kiedy prawie nowe i jedna psuła wszystko). Sprawdzic cewkę z modułem. No i sam aparat zapłonowy. Jeśli z Łodzi któryś z chłopaków to mogę porzyczyć sprawny aparat zapłonowy - do popróbowania.