Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

KUPIĘ - Akumulator

Ventyl22 - 2009-04-02, 19:03
Temat postu: Akumulator
macie jakiś namiar na dobre akumulatory w dobrych cenach ? Centra , Bosch ...?do turbo diesla.
spyro - 2009-04-02, 20:10

Cytat:
macie jakiś namiar na dobre akumulatory w dobrych cenach
Kageroskie są tanie i naprawdę spox. Firma Kager - marka Foty.
Scoobi - 2009-04-02, 20:38

Ja też polecam Kager'a są naprawde dobre no i cena jest bardziej przyjazna niz markowych jak np Bosch :)
krzeszak - 2009-04-02, 21:00

dla mnie tylko Exide sie liczy ;)
misiek - 2009-04-03, 21:57

Ja mam w swoim benzyniaku MOLLa :]
Kingu - 2009-06-03, 20:06

Odświeżę wątek, bo moja Centra padła i muszę szybko znaleźć następcę.

Nie wiem jaką dobrać pojemność, bo prąd rozruchowy im wyższy tym lepszy do TDI ale ten wzrasta wraz z pojemnością.

W aucie klima, alarm, radio, elektryczne szyby. Dojeżdżam 3 km do pracy, więc rzadko bateryjka rzadko ma okazję łyknąć energii.

Na stronach Centry/Excide, Varta, Banner podają dość różne parametry do Vento z tym silnikiem.

Jaka powinna być pojemność i wysokość bloku wg VW?

Z góry dzięki za uwagi.

Paweł J. - 2009-06-03, 21:05

Kingu napisał/a:
bo moja Centra padła

A ile lat ma ta Centra ??

Kingu napisał/a:
Jaka powinna być pojemność i wysokość bloku wg VW?

Osobiście mam benzyniaka, który ma słabszy akumulator ale śmigam na mocniejszym i od lat jest ok.

Kingu - 2009-06-04, 22:19

Centra 72Ah/640 ma 3,5 roku. W zimie po 2 tyg. nieodpalania kompletnie się rozładowała. Zielone oczko zrobiło się czarne, uzupełnienie wody, ładowanie i chodziła 6 m-cy. Raz wywaliło elektrolit. Teraz z dnia na dzień padła, ładowanie nie pomogło.
W aucie alarm, klima, pełna elektryka. Na co dzień krótkie odcinki ze światłami i muzyką i to wszystko chyba ją wykończyło :rotfl:
Te książkowe parametry to chyba nie dla TDI? Centra, Varta i Banner polecają mocniejsze - od 66/540 do 77/760.

zlotykamil - 2009-06-04, 23:08

bo nie znajdziesz juz takich ksiązkowych - nie wiem dlaczego ale moce rozruchowe są w obecnie produkowanych aku ogromne i mi pewien bardzo mądry wyjadacz powiedział ze to dlatego te obecne akumulatory tak szybko padają....
ja zimą do swego benzyniaka kupiłem Centre Standard - nie narzekam jak narazie.. taniocha i gra i huczy dniami i nocami i jest ok ;)

Witek84r - 2009-06-09, 20:36

Witam
Co do akumulatora Centry mogę polecić do diesla centre plus bo jest to akumulator długo na rynku i jest sprawdzony, polecam 74 centry plus o symbolu CB 740, lub CB712 bo niektóre Venciaki muszą mieć niski akumulator na 17,5 cm.
To w sprawie diesla
A co do benzyniaka to do 1,8 polecam 55Ah sam śmigam na 55 Exide i już ponad 5 lat nie miałem z nim problemów, raz nie zamknąłem klapy to się rozładował. Ale śmigam cały czas :)
Wszystkie VW powinny mieć akumulatory na 17,5 cm ale to wszystko zależy od modelu, jaki wejdzie taki montować, te niższe są droższe bo standardowe to 19 cm :)
do 1,6 można wsadzić 50 ale 55 tez nie zrobi problemu. wiadomo im większa pojemność samochodu tym większa pojemność akumulatora.
Firma Centra i Exide to jedna i ta sama firma wiec śmiało można kupować exide bo nie warto przepłacać zawsze to parę zł w kieszeni
A co do wspaniałej Centry Futury to mam mieszane uczucia, bardzo duże prądy rozruchowe i chyba przez to siadają ze są takie wyżyłowane. Centra standard plus są robione u nas w Polsce w poznaniu a futura przychodzi z grupy z Hiszpanii i nie wiadomo skąd jeszcze.
To wszystko co mogę doradzić a decyzja i tak należy do kupującego :)
na koniec dodam ze akumulator bezie służył dobrze i długo jeśli ładowanie akumulatora w samochodzie będzie w granicy 14 - 14,4 V na światłach bo cały czas na nich teraz się jeździ jeśli tego nie będzie to każdy akumulator będzie padał. jak jest mniejsze lub większe trzeba najczęściej wymienić regler (regulator napięcia) a jeśli się pojawia czarne oko to trzeba ładować akumulator bo rozładowany może się zasiarczyć i nadaje się tylko na złom
Warto też sprawdzić czy rozrusznik przy rozruchu nie bierze za dużo prądu bo to tez ma wpływ na żywotność akumulatora
pozdrawiam.

Sadzik - 2009-06-19, 00:37

U Mnie W Vento Byl Z Warty 78 Ah i powiem ze nic sie z nim nie dzialo [ten sam teraz mam w toyocie] jakos tak zawsze bylo ze moj tata kupowal warte bo jakos zaufanie do niej zlapal ... Kiedys kupil moj ojciec corse tez w dieslu i byla w nim centra no i powiem ze chociaz byl widac juz stary mam go do tej pory i potrafi niejednego zaskoczyc ;p przydaje sie jak komus sztromu zbraknie :D