Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - olej

rawablus - 2008-12-31, 15:38
Temat postu: olej
Witam wszystkich. Mam takie pytanko dotyczace oleju. Do mojej ventki (1.9 TD) leje olej elf 15 W 40 TURBO DIESEL. Olej spelnia wymagania vw itd. Jakies 5000 tysi temu robilem wymiane i zauwazylem ostatnio ze ten olej po wyciagnieciu bagnetu na ciep³ym silniku dziwnie sie zachowuje. Mianowicie chodzi o to ze olej wogóle nie ma przyczepnosci do bagnetu i sp³ywa po nim jak woda po kaczce. Skoro olej nie trzyma sie metalowego bagnetu to ciekawe jak wyglada smarowanie silnika??? Pracuje jako kierowca juz troche lat i jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem. Radzicie wymianke czy olac to i czekac do wymiany?? Dodam ,ze ventek zawsze trzymal temp. 80stopni a teraz czsem wyskoczy lekko ponad 90. P³yn nowy i niema przeciekow p³ynu do leju i na odwrót. Co s±dzicie???? P.S. NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU FOR ALL!!!!
theority - 2008-12-31, 15:50

Siema,
Temperatura jak najbardziej (bynajmniej) u mnie normalna tj. 90 Stopni.
ale od razu sp³ywa olej czy dopiero po czasie?

rawablus - 2008-12-31, 15:53

sp³ywa odrazu
krzeszak - 2008-12-31, 15:54

rawablus napisa³/a:
zauwazylem ostatnio ze ten olej po wyciagnieciu bagnetu na ciep³ym silniku dziwnie sie zachowuje.

rawablus, - a co uczyli na kursie ze kiedy sie sprawdza olej???pamiêtasz ...mówili zawsze za na zimnym silniku,na równej powierzchni, w±tpiê ¿eby olej elf by³ z³y i nie zachowywa³ podstawowych parametrów lepkosci skoro piszesz ze nic sie nie dzieje ja bym nic nie rusza³ i nic nie zmienia³ ;)

rawablus - 2008-12-31, 15:58

na zimnym silniku jest git ale tak jak mówie przerobilem juz mase aut ciezarowych i osobowych i w zyciu nie widzialem zeby olej tak sie zachowywal jak jest cieply. Kupilem olej na promocii w makro. moze wcisneli mi jakis stary szajs...
theority - 2008-12-31, 16:04

rawablus napisa³/a:
sp³ywa odrazu
no i dobrze :D znaczy ¿e auto jeszcze je¼dzi :P

rawablus, tak jak pisze Krzeszak nie masz siê czym stresowaæ ;) A olej z makro jest dobry, bo te¿ czasem biorê stamt±d ;)

rawablus - 2008-12-31, 16:10

oby jezdzilo nadal. musze spadac panowie bo wzywa mnie bogini finlandia :) pozdro dla wszystkich i bawcie sie dzis na maxa.musze spadac.narta.
rawablus - 2008-12-31, 16:11

czekam na dalsze opinie. pozdro
.

100P - 2008-12-31, 16:18

sp³ywa po bagnecie jak delma po no¿u ? ? ? :D :D :D tzn. co pozostawia ¶lad na bagnecie po sp³yniêciu czy w ogóle nic nie widaæ ? generalnie olej jest t³usty i powinien przywieraæ do powierzchni tworz±c tzw. film. sa takie obiawy u ciebie? Mnie jako¶ uczyli ¿e olej sie sprawdza na ciep³ym silniku ale nie od razu po jego zgaszeniu. musi silniczek troszke postaæ po to by ca³y olej sp³yn±³ ;) my¶le ¿e te 15 minut po jego zgaszeniu w zupe³nosci starcza i nie wa¿ne czy jest ciep³y czy zimny ;)
Pawe³ J. - 2008-12-31, 16:27

ALe jak sp³ywa....skoro sp³ywa , tak jak wspomina³e¶ woda po kacze to znaczy, ¿e bagnet pozostaje suchy, tak??

Mi te¿ sp³ywa na ciep³ym, ale bagnet jest zawsze wilgotny.

rawablus - 2008-12-31, 18:06

sorki panowie ale chyba nie jestescie w stanie sobie wyobrazic o czym mówie. bylem na kanale i upuscilem troche oleju. ma dziwna konsystencje,prawie jak galaretka. szok normalnie. wymiana. :(
rawablus - 2008-12-31, 18:08

olej goracy i bardzo gesty. przewaznie jest tak ze im olej goretszy tym zadszy. dziwna sprawa kurna.
Pawe³ J. - 2008-12-31, 18:09

rawablus napisa³/a:
dziwna konsystencje,prawie jak galaretka

:wow: :wow: :wow: :wow: no to nie¼le...wygl±da na to ¿e chyba siê zwa¿y³....nie miesza³e¶ go z innym olejem ?? nie dolewa³e¶ ¿anych ulepszaczy itp ??

theority - 2008-12-31, 18:10

zrób zdjêcie albo nagraj film bo ja te¿ chcê to zobaczyæ :D
rawablus - 2008-12-31, 18:12

co ty. mam przejechane niecale 5 tysi. silniczek chula az milo wiec szkoda mu lac jakichs dodatkow. no nic,olej do wymiany. :faja:
bradley - 2008-12-31, 18:49

Olej na paluszek i rozcierac kciukiem i wskazujacym. Jesli bedziesz wyczuwal skore to znaczy, ze tamten olej jest do d. bo nie tworzy filmu. 5tys i juz zmiana oleju? Hmm to cos malo jezdzisz.
krzeszak - 2008-12-31, 19:07

rawablus napisa³/a:
oleju. ma dziwna konsystencje,prawie jak galaretka.

Tygrysisko napisa³/a:
wygl±da na to ¿e chyba siê zwa¿y³....nie miesza³e¶ go z innym olejem ?? nie dolewa³e¶ ¿anych ulepszaczy itp ??

rawablus napisa³/a:
co ty. mam przejechane niecale 5 tysi. silniczek chula az milo wiec szkoda mu lac jakichs dodatkow.

rawablus napisa³/a:
P³yn nowy i niema przeciekow p³ynu do leju i na odwrót.

dziwna sprawa...pierwsze s³yszê ¿eby takie cuda dzia³y sie z olejem i to markowym skoro nie ma ingerencji innych czynników pozostaje wymieniæ olej ,kup na wszelki wypadek w dobrym sklepie i popatrz na datê produkcji i na bie¿±co dogl±daj co sie dzieje ;)

rawablus - 2009-01-02, 15:56

no i po sprawie.wymienilem olej na nowy.po spuszczeniu olej mia³ konsystencje,delikatnie galaretowaty. pierwszy raz cos takiego widzialem. wlalem nowego elfa i jest tak jak powinno byc, no i temperaturka nie skoczy wiecej niz 85 stopni. poprostu trafilem na trefny olej. pozdro.
bradley - 2009-01-02, 18:44

Nikt Ci nie wlewal pod oslona nocy cud miod ceramizerow? ;)