|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Czy kupic Vento ??
zysiuu - 2008-12-21, 14:48 Temat postu: Czy kupic Vento ?? Witam.Mam dylemat.Obecnie jezdze vw polo.Mysle nad sprzedaża i kupnem od kolegi wv vento z 92 roku 1.8 benzyna.Co mozecie doradzic i jakie są najczestrze awarie lub na co zwracac uwage przy kupnie wspomianego wenciaka. Fotka Z góry dzięki za odp.Pozdrawiam.
sebastian - 2008-12-21, 15:02
zysiuu, witaj
Przeczytaj sobie to, co zostało już napisane: http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=3479
Pozdrawiam
Michcik - 2008-12-21, 15:04
napewno patrz na progi przy samych kolach, tam najczesciej rudy zaczyna swoje szalenstwo;/ np. u mnie ;/ podczas mycia wymywaj dobrze nadkola,
jesli masz szyber elektryczny to tez czesto siada listwa od kierowcy i sa problemy z zamykaniem go.
Michcik - 2008-12-21, 15:05
ale ejsli jezdzisz polowka to nawet sie nie zastanawiaj i kupuj Viperka ;]
elegancka limuzynka przy fajnej glebie :E
siergiejjg - 2008-12-21, 15:18
Z POLO NA VENTO JAK NAJBARDZIEJ...ODWROTNIE NIGDY W ZYCIU...
a z ktorego roku masz polo ze tak zapytam....vento super autko i tu u nas znajdziesz wszelaka pomoc:D a i przekonasz sie ze vento to autko stwozone dla ciebie:P
tym bardziej ze piszesz ze kupilbys od kolegi...wiec chyba wiesz zczy byl zadowolony z egzemplarzu czy nie co mu nawalalo i jak o nie dbal....kolega by cie chyba w maliny nie puscil...
zysiuu - 2008-12-21, 15:26
Dzięki za wszystkie posty.Licze na więcej ;P Mam polo 6n z 95 roku 14 beznynka.Ma pare niedociągnięc i chce je sprzedac.Kolezka ma wspomniane wento z 92 roku 1.8 beznyna + gaz.Jak te autka chodza na gazie.Wiem ze wielu z Was jest przeciwnikiem gazu ale cóz.Kumpel mówi ze jedyny mankament to "branie oleju" po ok.10-15 tys ubywa 0,3-0.5 l.Mówił ze to gumki albo cos na zaworach.podobno to wcale nie takie kosztowne.Pozdrawiam Fanów Vento.Peace !
sebastian - 2008-12-21, 15:30
zysiuu napisał/a: | mankament to "branie oleju" po ok.10-15 tys ubywa 0,3-0.5 l |
Jeszcze nie jest tak źle...
siergiejjg - 2008-12-21, 15:35
ja slyszalem taki osad ze te silniki 1.8 <90 kobyl> to bardzo dobre materialy do zagazowania...sam osobiscie mialem wczesniej renowke w gazie , i nie chce venta gazowac....benzin to benzin:D
ale nie slyszalem zeby ludzie narzekali....a co do oleju to nie ma tragediii.....maly koszt klega mowi...niech zrobi a ty kupisz auto...bedzie mial gwaracje zbytu:D
a tak serio sam u\musisz okreslic w jakim stanie jest auto....ja polecam vento jak nic...
sebastian - 2008-12-21, 15:38
siergiejjg napisał/a: | ja slyszalem taki osad ze te silniki 1.8 <90 kobyl> to bardzo dobre materialy do zagazowania |
wszystkie silniki 8V to idealny materiał VW
siergiejjg napisał/a: | ale nie slyszalem zeby ludzie narzekali | Ja... narzekam -nigdy więcej gazu...
siergiejjg napisał/a: | benzin to benzin |
popieram.
benzyna do jeżdżenia, gaz do zapalniczek
zysiuu - 2008-12-21, 15:44
Zawsze mozna usunac instalacje,ale jesli niebędzie problemów z owym gazem to niech będzie.Osobiscie wole benzynke.W tej chwili mozna sie powodzic.3.40 - 3.50 za litr obecnie to wcale nie tak drogo.A przyjemnosc...uhuhuh xD A tak poza tematem,co sądzicie o posiadaczach golfów3 ?Stwierdzam że przeciętny posiadacz golfa3 niekupuje vw z sympatii tylko z dostepnosci cześci i duzego wyboru modeli.Z Vento jest inaczej.To cos innego od golfa.Respekt Koledzy
siergiejjg - 2008-12-21, 15:49
auto jak auto....golf 3 mi sie kojarzy z mlodymi ludzmi...kupa spojlerow...ciemne szyby i tyle....ale sa i naprawde milosnicy tego auta...zreszta jak kazdej marki...ludzie kupuja auta takie jakie w danej chwili im odpowiadaj...cenowo,jakosciowo i wogole....nie mozna wrzucac wszystkich do jednego worka...
kazde auto ma dusze..
Paweł J. - 2008-12-21, 15:49
zysiuu napisał/a: | "branie oleju" po ok.10-15 tys ubywa 0,3-0.5 |
Nie jest źle...mi tez od kiedy kupiłem to ciągle sobie cos tam siorpnie, ale to małe ilości i te ilości przez kilka lat nie wzrosły czyli mniej niż setka na tysiąc km.
zysiuu napisał/a: | Mówił ze to gumki albo cos na zaworach |
Uszczelniacze zaworowe-nie drogie w wymianie.
zysiuu napisał/a: | Jak te autka chodza na gazie |
Popier....jak szalone, ale pod warunkiem, że założysz dobrą instalację...jeśli przyoszczędzisz na gazie to już kolorowo może nie byc.
1.8 jest dobry do LPG....skromny niewysilony silnik...bez turbiny, przypływomienrza, intercoolera i innych bajerów....osobiście mam mocniejszą wersje 90Km...szału wielkiego nie ma ale żwawo można tiry na trasie wyprzedzać także z osiągami jest ok...przynajmniej ja nie narzekam.
zysiuu, po kupnie trzeba by podłogę zabezpieczyć i błotniki od wewnątrz oraz tylną blendę ...to będzie ok
Gdzieś juz o tym sporo pisałem...poszukam to wrzucę link bo już mi się nie chce tego powielać.
zysiuu napisał/a: | Wiem ze wielu z Was jest przeciwnikiem gazu ale cóz |
Kiedyś sam byłem przeciwnikiem LPG...myślałem że to paliwo nadaje sie tylko do polonezów i dużych fiatów....aż tu nagle sam założyłem i jest super...nie czuć żadnej różnicy w stosunku do benzyny..tzn jest jedna różnica, ale tylko w tedy gdy się za paliwo płaci.
Sam zresztą widze jak moi kumple gazują silnika V6 i V8 o mocy ponad 200KM...nic nie tracąc na dynamice i tłuką setki tysięcy km i nic się nie dzieje.
sebastian - 2008-12-21, 15:49
Vento i Gof to samochody dla innej klasy użytkowników. Vento to rodzinne auto, idealne na wypady na wakacje, bo załadujesz tam prawie wszystko - ogromny bagażnik. Golf prędzej miastowym samochodem jest, ale już tak dużego bagażnika nie ma... Dostęp do części jest taki sam, jak do Golfa, z tym, że różnica tkwi w paru tylko częściach blacharskich, jak błotniki z tyłu, lampy, czy zderzaki... reszta to to samo.
misiek - 2008-12-21, 16:02
siergiejjg napisał/a: | ale nie slyszalem zeby ludzie narzekali | Ja... narzekam -nigdy więcej gazu...
siergiejjg napisał/a: | benzin to benzin |
Sebastian jak masz jakąś gównianą instalację to są takie jaja... ja mam komponenty do gazu od BRC i śmigam aż miło. Wiadomo benzin to benzin ale cenowo gaz wychodzi lepiej
siergiejjg - 2008-12-21, 16:05
wszystko zalezy od tego jak i z czego bylo robione,eksploatowane i wogole....
kto dba ten ma....i jak to bylo? skapy dwa razy placi?:P
Paweł J. - 2008-12-21, 16:07
misiek napisał/a: | Sebastian jak masz jakąś gównianą instalację to są takie jaja |
Dokładnie...
a tutaj w tym temacie są moje wypociny na temat zabezpieczania blachy (na podstawie moich doświadczeń)
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=3596
misiek napisał/a: | ja mam komponenty do gazu od BRC i śmigam aż miło |
Czyli jest nas co najmniej dwóch
sebastian - 2008-12-21, 16:08
misiek napisał/a: | jak masz jakąś gównianą instalację to są takie jaja |
dokłądnie - ja mam taką właśnie, najtańsza pewnie, ktoś zakłądał i nie liczył się z tym, ze to wyjdzie prędzej czy później, ale cóż... Ja się zraziłem już i nigdy więcej, teraz jeżdżę, bo jeżdżę, ale w przyszłości tylko TDI
zysiuu - 2008-12-21, 16:25
misiek napisał/a: | zraziłem już i nigdy więcej, teraz jeżdżę, bo jeżdżę, ale w przyszłości tylko TDI |
No cóz...za diesel'a trzeba dopłacic ok.2 tys.myle sie ? Tygrysiaczek.Wielkie dzięki za link.
Paweł J. - 2008-12-21, 16:32
zysiuu napisał/a: | No cóz...za diesel'a trzeba dopłacic ok.2 tys.myle sie ? |
Niby tak...ale za instalację LPG tez trzeba dać ze 2 tysie....no tylko mam na myśli coś konkretnego-tak żeby to śmigało.
zysiuu napisał/a: | Wielkie dzięki za link. |
Proszę bardzo.
sebastian napisał/a: | Ja się zraziłem już i nigdy więcej, teraz jeżdżę, bo jeżdżę, ale w przyszłości tylko TDI |
Analogiczną wypowiedź usłyszałem z ust mojego kumpla, który miał przygodę z Audi 2,5TDI który jak wiadomo jest strasznie awaryjny...silnik w ciągu kilku miesięcy rozsypał się 2 razy....a koszty naprawy nie były rzędu 2-3 tys zł tylko o wiele więcej...po tym wszystkim stwierdził..."nigdy więcej diesla"
Także nie ma co się bawić w uprzedzenia
sebastian - 2008-12-21, 16:32
zysiuu napisał/a: | za diesel'a trzeba dopłacic ok.2 tys.myle sie ? |
Owszem, racja...
zysiuu - 2008-12-21, 16:39
A tak wogóle jaki Wenciak ma kolektor ? Plastikowy ? Bo sam niewiem . Tygrysisko - Ile tak w przyblizeniu kosztowało by zabezpieczenie spodu ? Jakie pieniązki musze wydac na taki zabieg ? I pytanko ile Wasze Wenciątka łykają paliwa/bądz tez gaziku ? Tabelki tabelkami ale niama to jak sie zapytam uzytkowników.
sebastian - 2008-12-21, 16:47
zysiuu napisał/a: | Plastikowy ? |
no coś Ty... Możemy się tym cieszyć, że nie mamy takiego badziejstwa i nic nie pęknie
Oczywiście, że metalowy (żeliwny) (czy aluminiowy...?) W kazdym razie medtalowy, zarówno ssący jak i wydechowy. zysiuu napisał/a: | pytanko ile Wasze Wenciątka łykają paliwa/bądz tez gaziku ? |
u mnie w trasie 10 po mieście 15 - to sa efekty złejinstalacji.
W poniedziałek działam z tym/
Paweł J. - 2008-12-21, 16:49
zysiuu napisał/a: | Tygrysisko - Ile tak w przyblizeniu kosztowało by zabezpieczenie spodu ? |
Maxymalnie to ze 40 zł-sam robiłem....jest z tym roboty bo skoro chcesz to dobrze zrobic to musisz też zabezpieczyć otwory konstrukcyjne (te gumowe zaślepki w podłodze) z obu stron...czyli trzeba wyjąć wykładzinę ze środka...tzn nie wyjąć całej tylko tak trochę pozawijać.
zysiuu napisał/a: | I pytanko ile Wasze Wenciątka łykają paliwa/bądz tez gaziku ? |
Mój ostatni pomiar....60% trasy...30% wsiowe odcinki....10% korki w miastach...to mi wyszło 8.6 l LPG/100km-tylko raz był silnik wychłodzony
Na trasie i z przejazdami przez miasta na full obciążeniu to 8.4 l LPG na setkę
Teraz po wsiowych krótkich odcinkach to poniżej 11 litrów gazu wychodzi, tylko moje vento w cieple ciągle stoi.
Ajak by to w mieście wygladało to nie wiem bo w mieście nie mieszkam
Użyj opcji szukaj i wpisz spalanie
zysiuu - 2008-12-21, 16:52
sebastian napisał/a: |
u mnie w trasie 10 po mieście 15 - to sa efekty złejinstalacji.
W poniedziałek działam z tym/ |
O Boże.Mam kolege co miał paska 1.6 z 92 roku i mu chlał 15 i mówił ze to jest ból ;/ Zadna ekonomia.Moze wystarczy tylko podkęcic gazik ? Podpiąc po komputerek i powinna wyjsc przyczyna.
sebastian - 2008-12-21, 16:54
zysiuu napisał/a: | Moze wystarczy tylko podkęcic gazik ? Podpiąc po komputerek i powinna wyjsc przyczyna. |
heh, nic z tych rzeczy...
problem tkwi gdzie indziej, że żadne gazowniki nie wiedzą co dlaczego i z czym... Wydałem kupę kasy i nic nie przyniosło efektu.
Paweł J. - 2008-12-21, 16:56
zysiuu napisał/a: | Moze wystarczy tylko podkęcic gazik ? |
Nigdy nie powinno się przykręcać śruby...zreszta ja np nie mam czego przykręcać bo mam na kompie....po po prostu...komp tym wszystkim ładnie steruje i nie ma opcji zmiany...przynajmniej przeze mnie...po prostu silnik musi dostać tyle paliwa ile jest mu potrzebne i nie trzeba tego zmieniać.
zysiuu - 2008-12-21, 18:05
Acha A jak wygląda ze skrzynią / sprzegłem ? Trwałe są ? Zdararzają sie jakies drobne usterki typu . urwane klamki,ogrzewanie,elektryka
sebastian - 2008-12-21, 18:08
Jak ze wszystkim, ale sporadycznie...
Paweł J. - 2008-12-21, 22:16
zysiuu napisał/a: | cha A jak wygląda ze skrzynią |
U mnie 250 tys i jest ok...ale delikatnie biegi zmieniam ...i miedzy wstecznym a biegiem do przodu (i odwrotnie) czekam te 3-4 sekundy żeby synchronizatory oszczędzać i jest ok.
sprzegło to mi się skonczyło jak miałem ok 200 tys ale furkę miałem od dziadka a taki starszy gosc to lubi na półsprzęgle śmigac...ale sprzęgło do 1.8 jest chyba jednym z najtańszych do wszystkich ventyli.
zysiuu napisał/a: | Zdararzają sie jakies drobne usterki typu . urwane klamki,ogrzewanie,elektryka |
Ogólnie jeśli furka ma spokojną przeszłość a Ty o nią dbasz...czyi smigasz bez szaleństw i delikatnie się obchodzisz to dłuuuuugo bedzie Ci służyć.
spyro - 2008-12-22, 00:07
zysiuu, nie pisz pogrubioną czcionką
Co do samego auta pamiętaj że najświeższe Ventki mają 10 lat wiec mają prawo niedomagać gdzieniegdzie. Szukaj autka nie zniszczonego, nie pordzewiałego i będzie OK.
No i prędzej kupiłbym z przebiegiem 250 tys ale potwierdzonym w książce serwisowej (tak, są takie uta) niż ze 140 tys z giełdy, komisu itp.
przemolas4 - 2008-12-22, 01:22
spyro napisał/a: | Co do samego auta pamiętaj że najświeższe Ventki mają 10 lat wiec mają prawo niedomagać gdzieniegdzie |
i ja szczerze mowiac , gdybym mial kupowac vento , to tylko z ostatniego roku i to w tdi 110 ps.
inne juz mnie nie jaraja , a ze mam 2.0 ....... no ba. blad mlodosci .
ale jakby nie bylo ..... zona tez musi miec czym jezdzic .
zysiuu - 2008-12-22, 09:12
przemolas4 napisał/a: |
i ja szczerze mowiac , gdybym mial kupowac vento , to tylko z ostatniego roku i to w tdi 110 ps. |
He niekazdy dysponuje taką kasiorką,rzędu 10-11 tys.Dzięki Koledzy na fachową pomoc.Pozdrawiam.Jak zakupie Ventke to napewno dam znać
wasil1 - 2008-12-22, 14:46
Koledzy, każde Vento warte jest zachodu. Z blacharki robi się błotniki przednie, podłogę przy progach i same progi. Z mechaniki wszystko za nieduże pieniądze.
przemolas4 - 2008-12-23, 22:44
wasil1 napisał/a: | Z mechaniki wszystko za nieduże pieniądze. |
13.5 tysia w rok , to jak dla mnie nie bagatelna sumka , wiec mechanika za grosze to temat , ktory nalezy wlozyc miedzy ksiazki .....
szczegolniie jesli mowimy o egzemplarzach z poczatku produkcji .
wiem, ze gdybym mogl cofnac czas , to napewno zamiast pakowac kupilbym vento z 98 roku w pelnej opcji w tdi`ku i to 110 konnym i by jeszcz na zajebongo fele zostalo .
13.5 tysia + 5 tysi za mojego sprzeta to juz suma , ktorej w zyciu spowrotem nie zobacze - niestety .
spyro - 2008-12-23, 23:33
Przemek, niestety naprawy i modyfikacja naszych emerytów pożerają każdą kasę...
misiek - 2008-12-23, 23:39
Przemolas co racja to racja ale skąd mogłeś wiedzieć że po dzwonie poleci Ci sprzęgło a potem silnik? ja sprzęgło też już przerobiłem i mówię spoko a po roku wyleciała mi skrzynia bo się atak rozjechał, kupiłem teraz od disla i śmigam także reasumując jakby Ci się te wszystkie usterki przytrafiły na raz to co innego, to pewnie ja też bym tak podszedł że pieprzyć to i kupić inne, ale niestety życie to nie je bajka... i przypadłości zdarzają się niestety nie w parach lecz osobno....
przemolas4 - 2008-12-24, 00:09
dokladnie .
zycie to nie bajka ...... nie glaszcze cie po jajkach heheheee.
misiek - 2008-12-24, 00:26
Ano nie chyba że jak już to prądem
siergiejjg - 2008-12-24, 15:47
jaki fetysz...nie zazdroszczę
|
|