Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Pozostałe - sposób na filtr oleju

piotrek_inf - 2008-12-14, 10:48
Temat postu: sposób na filtr oleju
Możecie mi powiedzieć jakie macie sposoby na przykręcenie/odkręcenie filtra oleju?
theority - 2008-12-14, 11:30

tzw "łańcuszek" który można kupić w co drugim sklepie motoryzacyjnym.
http://moto.allegro.pl/it...howy_150mm.html

Miłego dzionka ;)

piotrek_inf - 2008-12-14, 11:42

A to nie pognie filtra? Taka średnica wystarczy?
cinek82 - 2008-12-14, 11:51

No filtr nie łatwo zgiąć, ja próbowałem moją ciężką nogą i nie udało się. ;)
theority - 2008-12-14, 11:55

Filtrem możesz walić w ścianę :P Po za tym jakby klucz do filtra miał go giąć to chyba by go nie sprzedawali :P

Kluczyk będzie pasować bo on jest do 15 centów.
A jak chcesz inne to poszukaj sobie tu http://moto.allegro.pl/28453_do_filtrow.html

Dzolo - 2008-12-14, 11:57

piotrek_inf napisał/a:
A to nie pognie filtra?

jak odkręcasz to możesz pogiać bo i tak do kosza ;) , a przykręcasz ręką ,
potem po paru km trzeba sprawdzić czy nie luzny i jeszcze dokręcic.
Ja w sumie zawsze od spodu go złapie i puszcza , raz tylko zdesperowany
wbiłem długiego gwoździa , przekręciłem chwytając za niego i poszło.

W dizlu jest w tym miejscu gdzie benzin ?

theority - 2008-12-14, 11:58

Dzolo napisał/a:
W dizlu jest w tym miejscu gdzie benzin ?

na środku od spodu przed wentylatorem :P

Paweł J. - 2008-12-14, 11:59

A ja tam olewam te wszystkie łańcuszki do odkręcania...tylko filtr się od tego gnie.

chucham w obie dłonie tak żeby je ciuteńką zawilgocić

chwytam obiema górnymi kończynami i jazda

jeszcze żaden filtr się nie oparł

nawet takie wielkie o pojemności ponad 1L.

Heh a poza tym czeka mnie wymiana oleju,

a że nie mam kanału w garażu to jakoś się zebrać nie mogę

bo na dworze straszny ziąb :(

tomek87 - 2008-12-14, 12:00

ja tez robie tak jak Dzolo, ;)
cinek82 - 2008-12-14, 12:07

Tygrysisko napisał/a:

Heh a poza tym czeka mnie wymiana oleju,

a że nie mam kanału w garażu to jakoś się zebrać nie mogę

bo na dworze straszny ziąb :(

Ja też wymieniam u siebie w garażu i też nie mam kanału. Ucina się baniak 5L wzdłuż tzn ucinam ściankę baniaka i mam miskę na stary olej :D Podchodzi elegancko mod miskę olejową. A filtr też tylko dwoma mackami :brawa: odkręcam.

theority - 2008-12-14, 12:07

a ja sobie wjeżdzam na swój stary warsztat, w ciepełko, i biorę sobie łańcuszek bo po się męczyć i się wysilać :P A... i mity o gięciu filtra podczas dokręcania to do magazynu można wrzucić, bo jeszcze jak robie przy samochodach nic takiego się nie zdarzyło :P
Paweł J. - 2008-12-14, 12:19

Cytat:
A... i mity o gięciu filtra podczas dokręcania to do magazynu można wrzucić, bo jeszcze jak robie przy samochodach nic takiego się nie zdarzyło :P

Ale łańcuch używa sie tylko do odkręcania...z resztą nawet na opakowaniu filtra jest napisane żeby łapkami przykręcać.

cinek82 napisał/a:
Ja też wymieniam u siebie w garażu i też nie mam kanału. Ucina się baniak 5L wzdłuż tzn ucinam ściankę baniaka i mam miskę na stary olej

Ja to podobnie....ale lubię się trochę wtoczyć pod silnik...tak dla obczajenia sytuacji czy nic się nie dzieje....ale cinek82, masz rację da radę wymienić w garażu bez kanału...w sumie przy mojej zawieszce to nie problem.

Zawsze miałem filtrona ale teraz takie coś nabyłem...ponoć wysoka jakość i filtr nie cieknie

no i nigdy nie spotkałem sie z tak pieczołowicie zabezpieczonym filtrem

theority - 2008-12-14, 12:25

Tygrysisko napisał/a:
Ale łańcuch używa sie tylko do odkręcania...z resztą nawet na opakowaniu filtra jest napisane żeby łapkami przykręcać.

No pewnie że tak, ale tłumacz to typowi który stoi Ci nad głową i mówi że on chce mieć dokręcony porządnie bo mu odpadnie w trakcie jazdy,a tak robi co drugi klient i nie wytłumaczysz że białe jest białe a czarne jest czarne :P

Cytat:
no i nigdy nie spotkałem sie z tak pieczołowicie zabezpieczonym filtrem

No w szoku jestem... czyżby to nie robili polacy ? :P

bradley - 2008-12-14, 12:31

Ja odkrecalem kiedys kluczem francuskim bo ktos kto montowal filtr przede mna zakrecal go tez jakims kluczem na chama, zamiast normalnie reka wkrecic jak instrukcja nakazuje.
piotrek_inf - 2008-12-14, 12:31

Ja chyba mam tej samej firmy, co do dokręcania, to dokręcałem przez szmatkę łapkami, na tyle ile miałem siły, ale po przejechaniu trochę filtr był wilgotny od oleju i nie wiem czy cieknie czy to pozostałości po starym filtrze, który puścił dopiero po wbiciu w niego śrubokręta i to kilka razy (ktoś naprawdę mocno dokręcił), i tym samym upaprał połowę silnika olejem. Próbowałem złapać teraz ściereczką i dokręcać ale wydaje się być solidnie dokręcony. A ten klucz chcę, żeby uniknąć takich przygód.
theority - 2008-12-14, 12:34

no tak się dzieje jak ktoś jest nadgorliwy :P
Paweł J. - 2008-12-14, 13:10

piotrek_inf napisał/a:
le po przejechaniu trochę filtr był wilgotny od oleju i nie wiem czy cieknie czy to pozostałości po starym filtrze, który puścił dopiero po wbiciu w niego śrubokręta i to kilka razy (ktoś naprawdę mocno dokręcił), i tym samym upaprał połowę silnika olejem

niestety,...nie wiem jak w TD ale w benzyniaku strasznie trudno jest nie zabrudzić silnika olejem przy wymianie filtru.

piotrek_inf - 2008-12-14, 19:26

No mi się nie udało nie ubrudzić, a taki ładny czysty był, aż mnie korci żeby to jakoś umyć, nie zaszkodzi mu to? Cz jak się zmoczy alternator to nic się nie stanie? Czy lepiej tego unikać?
Paweł J. - 2008-12-14, 21:33

piotrek_inf napisał/a:
Czy lepiej tego unikać?

jeśli uwalę silnik olejem to tylko szmatki używam....nigdy silnika nie myłem.

jeśli chcesz już myć silnik to najprościej będzie zamoczyć szmatkę w benzynie i tym przetrzeć...ni radzę myć silnika wodą pod ciśnieniem...z resztą woda nie zmyje Ci oleju w przeciwieństwie do szmatki zamoczonej w benzynie-to najlepszy sposób.

piotrek_inf napisał/a:
No mi się nie udało nie ubrudzić

skoro wymieniłes filtr to po 100-200 km zobacz czy się nie poluzował i w razie konieczności dokręć go łapkami ;)

Cybul - 2008-12-15, 08:37

ja jak nie moge odkrecic to przebijam na wylot dlugim srubokretem i idzie bez problemu :D ale dawno tegonie robilem bo od około dwoch lat smigam do serwisu na wymiane oleju w swoich autkach :]