|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Zamiana foteli
piotrek_inf - 2008-12-13, 10:43 Temat postu: Zamiana foteli Mam następujące pytanie, czy techniczne jest możliwa zamiana fotela kierowcy z fotelem pasażera? Zauważyłem że do fotela przykręcony jest uchwyt pasa, ale czy można to jakoś przekręcić na drugą stronę?
Paweł J. - 2008-12-13, 10:46
piotrek_inf napisał/a: | Mam następujące pytanie, czy techniczne jest możliwa zamiana fotela kierowcy z fotelem pasażera? |
Pewnie...przecież sporo osób z tego forum zmieniało fotele.
piotrek_inf - 2008-12-13, 10:49
No to super, a możesz dać mi jakieś wskazówki jak się do tego zabrać?
Paweł J. - 2008-12-13, 10:54
Niestety nic nie podpowiem....
sam musze tam pogrzebac....
gdyż czasami fotel mi zaskrzypieć potrafi...
być może ten kilka rzuci jakieś światło na Twoją sprawę
http://forum.vwvento.org/...highlight=fotel
krzeszak - 2008-12-13, 11:16
piotrek_inf napisał/a: | Mam następujące pytanie, czy techniczne jest możliwa zamiana fotela kierowcy z fotelem pasażera |
na pewno pokrętła regulacji fotela zamienia sie miejscami,po zamianie będziesz miał je od strony konsoli wiec trudność w regulacji dodatkowo plastik dolny bedzie zamieni sie miejscami a z nim na bank będzie problem bo próbowałem go zdemontować u siebie i nie mogłem poradzić sobie z tym przez pokrętło ustawienia kota oparcia fotela ,dodatkowo z reguły fotel kierowcy jest bardziej wyposażony a pasażera mniej chodź nie jest to regułą Tygrysisko napisał/a: | przecież sporo osób z tego forum zmieniało fotele. |
owszem ale kompletne siedzenia z innego auta, a nie zamiana swoich w aucie.
Paweł J. - 2008-12-13, 11:33
krzeszak napisał/a: | a nie zamiana swoich w aucie. |
Aaaaaaaa to pprzepraszam....źle zrozumiałem
piotrek_inf - 2008-12-13, 11:38
No przypatrzyłem się fotelom i największy problem będzie z tymi uchwytami do pasów trzeba je przenieść na drugą stronę a tu już będzie problem, bo w siedzeniach po drugiej stronie są tylko ślizgi.
krzeszak napisał/a: | dodatkowo z reguły fotel kierowcy jest bardziej wyposażony a pasażera mniej chodź nie jest to regułą |
U mnie jest na odwrót, fotele były zmieniane za poprzedniego właściciela i są to fotele z angielskiej wersji golfa, więc regulację ma pasażer.
krzeszak - 2008-12-13, 11:53
piotrek_inf, - czułem ze nie będzie prosta sprawa ,zostaje podmianka na inne ,można komplet i za 150zl wyrwać z tylną kanapa ,wrzuć foty co Cię interesuje to sie poszuka
piotrek_inf - 2008-12-13, 12:18
Takie są boczki:
Takie fotele i kanapa:
A tak wygląda deska rozdzielcza:
krzeszak - 2008-12-13, 12:23
no powiem Ci niespotykany wzór kurna może być ciężko chyba żeby szukać czegoś innego ?A wogule to dziwne połączenie bo decha czarna a rączki w drzwiach szare
piotrek_inf - 2008-12-13, 12:26
Może być inny wzór dla fotela kierowcy, ale żeby był jasny, a może całość wymienić tzn z boczkami, ale wtedy to już koszty.
krzeszak - 2008-12-13, 12:29
piotrek_inf, - jak coś znajdę na pewno Ci zapodam
takie mam i ja w swoim do twoich boczków by podpasywało a z czasem dokupi byś boczki bo są dość popularne
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=3531
cinek82 - 2008-12-13, 12:34
No i można jeszcze ładne pokrowce kupić, to już w ogóle praktyczne... Ściągasz, pierzesz i dalej czyste fotele Fakt dziwne połączenie. Przeważnie jak jasna tapicerka to i jasna decha jest
krzeszak - 2008-12-13, 12:43
cinek82 napisał/a: | dziwne połączenie. Przeważnie jak jasna tapicerka to i jasna decha jest |
właśnie ,ale tłumaczy to fakt ze ktoś wpakował fotele z anglika pewnie za frei to i boczki zmienił bo to raczej jest nienormalna by tak było oryginalnie
Buli - 2008-12-13, 12:47
a czy siedzenia od golfa3 5 drzwiowego pasuja do VENTO??
piotrek_inf - 2008-12-13, 12:50
Ciekawe jaki byłby koszt przesyłki tych foteli?A nie wiecie czy są takie pokrowce z otworem czy czymś takim na podłokietnik w kanapie?
krzeszak - 2008-12-13, 12:57
Buli napisał/a: | czy siedzenia od golfa3 5 drzwiowego pasuja do VENTO |
raczej tak
piotrek_inf napisał/a: | czy są takie pokrowce z otworem czy czymś takim na podłokietnik w kanapie |
oj coś czuje ze nie
cinek82 - 2008-12-13, 13:02
Są takie pokrowce bo widziałem na giełdzie samochodowej. Tylko że nie kupowałem bo były po .....150 zł. Fakt że ładne były ale ta cena, za to by właśnie komplet foteli z kanapą wyrwał.
bradley - 2008-12-13, 13:07
Mialem przerabiane fotel w Kadziu tak. Tzn i kierowcy i pasazera sa prawe czyli pasazera. Szyny byly zmieniane, a mechanizm zapinania pasa byl na srubie wiec wystarczylo go odkrecic i przerzucic na druga strone.
W ventce tylko raz wyciagalem fotel, zdziwilem sie ze jest mocowany tylko na 1 srube a nie jak w kadziu na 4. Reszta fotela trzyma sie na szynach, ktore sa w podlodze, a w nie wsuwa sie fotel.
Najlatwiej byloby wymontowac 2 fotele i sprawdzic czy da sie wlozyc na druga strone. Empirycznie Akurat przez to, ze jest 1 sruba wymiana fotela to max 3min.
krzeszak - 2008-12-13, 13:07
no właśnie ,te tańsze nie maja takich bajerów
piotrek_inf - 2008-12-13, 13:11
Wyjmowałem fotele, bardzo łatwo się wyjmuje, ale problem polega w tym, że nie mam miejsca na przykręcenie mechanizmu zapinania pasa z drugiej strony fotela, po prostu do rurki która kończ się ślizgiem jest przyspawany kawałek blachy i do tej blachy przykręcony jest uchwyt pasa, że tak to nazwę. Żeby to przenieść na drugą stronę trzeba by spawać taki sam kawałek blachy z drugiej strony fotela.
krzeszak - 2008-12-13, 13:14
dokładnie nie ma wyjścia trzeba szukać innych foteli tu gościu sie ogłasza ze ma graty z golfa III i vento nie tak daleko od Ciebie mozesz i sam podjechać jak by coś miał:
http://otomoto.pl/volkswa...a-C7189436.html
piotrek_inf - 2008-12-13, 18:46
230km To trochę w dwie strony ponad 450km. Szukać będę na pewno, może objeżdżę pobliskie szroty.
spyro - 2008-12-13, 23:54
Da się, ale sporo tym roboty, tj. jak robiłem u siebie wnętrze od nowa to gadałem z tapicerem właśnie o takiej opcji, która robił w golfiku który tam stał. Mówił, że jest to możliwe...
|
|