|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - czy można wyłączyć airbagi zeby zamontowac fotelik ?
kawalus - 2008-06-20, 12:05 Temat postu: czy można wyłączyć airbagi zeby zamontowac fotelik ? witam
mam małe pytanko. Niedgługo a dokładnei za miesiac spodziewam sie małego Kawaluska i teraz moje pytanko. chciałbym zeby on jezdził z przodu na siedzeniu pasazera - oczywiscie w swoim foteliku. Moje vento ma 2 poduszki- czy mozna je wyłączyc? niektórzy mówią ze lepiej zeby dziecko było w foteliku z tyłu- ale jak mam wtedy je obserwoac? zdaje mi sie ze bedzie lepiej jak bedzie na widoku- co Wy o tym myślicie? mam jzu zakupiony fotelik maxicosi- cabrio fix , teraz szukam do nei go bazy. gdzie ewenyualnei mozna wyłaczyc poduszki- aso?
pozdrawia mTomek " Kawalus"
Paweł J. - 2008-06-20, 12:14
kawalus napisał/a: | co Wy o tym myślicie? |
Zdaje się że wożenie dziacka w foteliku na przednim siedzeniu jest karalne....tzn karalne mandatem...
kawalus - 2008-06-20, 12:20
tak??? a tego to niesłyszałem.
nimozliwe
zapytam sie kumpla - on oblatany w przepisach - był egzaminatore na prawo jazdy.
pozdr kawalus
Paweł J. - 2008-06-20, 12:21
Nie jestem pewny na 100%b ale coś takiego obiło mi się o uszy....
kawalus - 2008-06-20, 12:28
włanie gadam z kumplem zaraz powinienem widziec co przepisy mówią? ale on mówi ze u neigo w punto (L-ka) to jest jakis wyłaczni jak sie otworzy drzwi- a w vento nei ma takich bajerów hehe.to jak je ewentualnei wyłaczyc? buuu
zrobic dziure wiertarką w poduszce ?? heheh
[ Dodano: 2008-06-20, 12:52 ]
znalzzłem takei coś
http://www.mas.auto.pl/content/view/4781/
Fotelik a poduszka powietrzna?
Polskie prawo – kodeks ruchu drogowego mówi wyraźnie: „zabrania się przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera”. Ustawodawca nie dopuszcza możliwości wyłączenia poduszki powietrznej pasażera, dziecko można przewozić na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy tylko wtedy, gdy samochód nie jest w taką poduszkę wyposażony.
a kumpel nie wie ale mówi ze jak mozna fabrycznei wyłączyc to mozna. buuuuuu mozna zgłupiec
sebastian - 2008-06-20, 17:56
Na przednim siedzeniu można przewozić dziecko, ale tylko wtegy, gdy samochód nie ma poduszek. bo jeśli ma, to dziecko musi jeździć z tyłu. także, neistety, będziesz musiał dziecko wozić z tyłu, mimo, że jeśli Ci się uda poduszki wyłączyć, to i tak będziesz musial je wieźć z tyłu.
cinek82 - 2008-06-20, 20:01
No jak obserwować.... Żonkę z boku wozić to Ci małego kawaluska przypilnuje, żeby się pięknym wnętrzem Ventylka nie za bardzo zachwyciło . Ja jeszcze dzieci nie mam, ale moja kuzynka to sobie kupiła takie dodatkowe lusterko wewnętrzne i zaczepiła je pod tym normalnym i skierowała sobie właśnie na dzidziusia, bo jak wiadomo nie zawsze się we dwójkę jeździ do opieki nada maleństwem, ale to lusterko daje radę. Widzi co za jej autkiem się dzieje i co z bobasem na tylnej kanapie.
silverek - 2008-06-20, 20:19
jak jest podusia to nie wolno
kawalus - 2008-06-21, 12:25
własnei w tym najwiekszy problem ze często zonka sama jezdzi venciakiem, i lepiej zeby miała oko na maluszka.
hmm- z tyłu wozic i mieć dodatkowe lusterko to bardziej w póżnijszym okresie- jak dzieciak bedzie siedziec normalnie a tak to on bedzie tyłem do kierunku jady- czyli jak go wsadze z tyłu to nie ma szan zeby zobaczyc go - no chyba ze zamontuje dwa lusterka no trudno- zobacze jak to w zyciu wyjdzie:( Ale szkoda ze nie mozna poprostu odłaczyc poduszki. brr
aaaa a teraz kolejne moze głupie- a gdybym ją całkowicie wyciągnął i wsadził tam schowek?
pozdr Kawalus
sebastian - 2008-06-21, 13:02
Teoretycznie tak, natomiast jak to się przenosi na stronę praktyczną, tego już nie wiem - trzebaby było poczytac dokladnie w kodeksie, albo nawet spytać kogoś, w tym przypadku policjanta, na prawdę. Wiem, głupie to, ale jak spotkasz jakiegoś nacy na patrolu, to możesz go zaczepić i spytać. Bo tak to jeden przepis wynika z drugiego, jest ich cała masa i ciężko się połapać, a nawet najmniejszy szczegół może zakończyć się mandatem...
cinek82 - 2008-06-21, 13:11
Ale czy airbag jest wbity w dowodzie rejestracyjnym? Bo jak nie to chyba by można wyjąć air-a i wsadzić schowek. Ale z drugiej strony czy nie lepiej dbać o bezpieczeństwo.
sebastian - 2008-06-21, 13:28
no co Ty... Gdzie w dowodzie masz wbite, że masz poduszki? heh Jakby mieli wbijać wszystko, to by dowód był wielkości zeszytu A4 96-kartkowego. tego nie ma wbite w dowodzie, ale właśnie - oszczędzać na bezpieczeństwie? Fotelik po przeciwległej stronie postawić można przecież, za fotelem pasażera i zawsze jest oko na dziecko - wystarczy tylko lekko głowę przechylić i widać wszystko.
cinek82 - 2008-06-21, 13:31
Jakież to proste, a jakie genialne, a co do dowodu to nie wiedziałem, bo ja nie mam Air-a, a nie widziałem dowodu kogoś kto ma....
kawalus - 2008-06-21, 16:28
witam
dziś przymierze fotelik (oczywiście bez maluszka) na tylniej kanapie, ale jakos hmm nie widze tego. a jęsli chodzi o bezpieczeństwo- to tak jest ono najwazniejsze. ale co jest mniej bezpieczne- ogladanie sie do tyłu i sprawdzanei co z dzieckiem czy trzymanie go koło siebie i zzerkanei? wiem wiem z tyłu niby bezpieczneij dla dziecka- ale tak samo ktoś w tył moze walnąc.
dzięki za rady popróbuje z fotelikiem z tyłu
pozdrawiam Kawalus
sebastian - 2008-06-21, 16:35
kawalus napisał/a: | wiem wiem z tyłu niby bezpieczneij dla dziecka- ale tak samo ktoś w tył moze walnąc. |
to najlepiej w ogóle z domu nei wychodzić, bo coś się może stać...
ile będziesz zerkać... przecież co 5 sekund nie będziesz się oglądać, a dziecko po chwili jazdy zasypia w samochodzie
kawalus - 2008-06-21, 16:44
hehe no tez fakt pozyjemy zobaczymy najpierw spróbuje pojezdzic z tyłu jak to bedzie mi albo zonie nie pasowało to bede dalej kombinowac
dzięki
Poldi - 2008-06-24, 11:36
Ja woże z tyłu i często jeżdżę sam z maluszkiem, radze sobie. Fotelik jest z tyłu po przeciwległej stronie. Zawsze można ręką sięgnąć i buzie też widać z pozycji kierowcy. Nie jest to komfort ale wyjścia niema. Podobno ze względów bezpieczeństwa najlepiej jak maluch jest za kierowcą z tyłu (odruch bezwarunkowy-kierowca chroni swoją stronę)
|
|