Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

KUPIĘ - szykam uszczelki szyby

rufik - 2008-05-30, 21:10
Temat postu: szykam uszczelki szyby
witam
gdzie mógłbym dostac uszczelke tylnej szyby do ventki i ile taki gadzet kosztuje?

spyro - 2008-05-30, 22:15

Nieestety tylko ASO :-( Ale może nie bedzie aż tak droga, zadzwoń do ASO Volkswagen w Twoim miejscu zamieszkania.
sebastian - 2008-05-30, 22:53

Ja się pytałem kiedyś gościa od szyb, co też i ma uszczelki, to powiedział mi, że nie ma możliwości wymiany tej uszczelki. Bo sam tez potrzebuję, ale to przez wzgląd na estetykę, bo mi w narożnikach sparciała i odlecialy rogi. Woda lac się nei będzie, bo szyba jest klejona, ale takie coś jest w ogóle nieosiągalne. A poza tym, żeby taką uszczelkę nawet wymienić, znaczy założyć nową, -bez ściągania szyby ani rusz. A to jest klejona, czyli nie tak hop siup...
spyro - 2008-05-30, 23:31

sebastian napisał/a:
bo mi w narożnikach sparciała i odlecialy rogi

standard we wszystkich Vet. A żeby ją wymienić trzeba wyciąć cała szybę i wkleić ją ponownie z nową uszczelką, gra nie warta świeczki - drogo. Wycięcie i wklejenie szyby przedniej to około 200 zł w Łodzi.

sebastian - 2008-05-30, 23:35
Temat postu: Re: szykam uszczelki szyby
rufik napisał/a:
witam
gdzie mógłbym dostac uszczelke tylnej szyby do ventki i ile taki gadzet kosztuje?

Spyro, ale mu mówimy o tylnej szybie i tej uszczelce, nie o przodzie.

spyro - 2008-05-30, 23:59

No ja tez ciągle mówie o tylniej szybie, u mnie tez te rogi się powykruszały i to jest przypadłośc wielu Ventek. Już dawno myślałem o wymianie, ale w Auto-Szybach mnie pocieszyli, że to jest też szyba wklejana jak z przodu i jest więcej pitolenia z jej wycinaniem niż z przednią (gorszy dostęp), a żeby wymienić uszczelkę trzeba ją wyciąć.
sebastian - 2008-05-31, 00:03

spyro napisał/a:
No ja tez ciągle mówie o tylniej szybie, u mnie tez te rogi się powykruszały

spyro napisał/a:
Wycięcie i wklejenie szyby przedniej to około 200 zł w Łodzi.

Ja sobie dałem z tym spokój, ta uszczelka jest tylko tak dla ozdoby, a woda nie będzie ciekła do środka, bo jest klejona. Najwyej kiedyś może jakimś czarnym sylikonem pozaklejam rogi.

spyro - 2008-05-31, 00:11

sebastian napisał/a:
spyro napisał/a:
No ja tez ciągle mówie o tylniej szybie, u mnie tez te rogi się powykruszały

spyro napisał/a:
Wycięcie i wklejenie szyby przedniej to około 200 zł w Łodzi.

No może za duży skrót myślowy zrobiłem :D Chodziło mi o to że ile wycięcie przedniej kosztuje to wiem, bo właśnie to przechodziłem, a tylnej nigdy nie musiałem wycinać więc nie wiem, ale podobno jest trudniej więc i drożej będzie.
Reasumując nie warto wydać tyle kasy żeby mieć ładniejsze rogi uszczelki tylnej szyby :D

sebastian - 2008-05-31, 00:21

czarny sylikon załatwi sprawę. Będzie taniej i jakościowo prawie tak samo. Mniej roboty nawet, a za zaoszczędzone pieniądze można sobie spooooro nowych gadżecików sprawić do ventki.

A kożystajac z okazji szyby tylnej, tematu... mam pytanie, a i zarazem małą poradę.
Chodzi mi o to, ze jak nie ma nigdzie w aucie żadnej anteny - ani na dachu, ani w szybie, ani w błotniku, to można samemu zrobić, podpinając się pod ogrzewanie tylnej szyby. Wiem, jak to zrobić, ale nie wiem, czy bęzie dobrze chodziło i czy zakłuceń nei będzie w momencie włączenia ogrzewanie szyby tylnej. Bo kolesiowi tak w golfie 3 chcę zrobić - kupił niedawno sobie ale kompletnego golasa - nie ma nic, nawet anteny...

chodzi o to, że do podpiecia się pod przewody elektr,. szyb wystarczy nawinąć tak z 10 zwojów grubego druta w izolacji - jako cewkę - np. na ołówku. Podpina się jak najbliżej końcowego przewodu szyby, gdzie później idzie to wszystko do akumulatowa. Zaraz obok trzeba dac kondensator o pojemności 100 pF i przewodem doprowadzić do radia. W teorii powino być ok, ale nie wiem, jak w praktyce - co o tym uważacie, panowie?

100P - 2008-11-13, 23:25

Ja mam też problem z uszczelką z tym, że chodzi o uszczelkę szyby lewych przednich drzwi. podczas jazdy słychać wzmożony szum oraz jak potraktować szybe wodą z węża to leci. gdzie takie coś nowego dostane?