Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - szyberdach

urodzyn - 2007-11-18, 11:42
Temat postu: szyberdach
Mam pytanie, mam szyberdach elektryczny, niestety uszkodzony (pęknięta prowadnica) no i od tej chwili delikatnie przecieka. Zastanawiam się czy może pój¶ć do mechanika żeby jak±¶ uszczelkę na razie wstawił, bo nie stać mnie na naprawę (facet w jednym warsztacie za¶piewał mi 800 zł za naprawę). Czy może kto¶ ma jaki¶ propozycję naprawy lub wymiany??
wasil1 - 2007-11-18, 12:05

Nie wiem, która ci pękła prowadnica, ale znalazłem na Allegro lew±. Podaję linka:
http://forum.vwvento.org/...8192b91dce86540

Robson - 2007-11-18, 12:35

Mam ten sam problem. w moim Ventosie trzeba zdj±ć cał± podsufitkę żeby sprawdzić co jest nie tak z szyberdachem i czemu przecieka.Miałem udrażniane wszystkie przewody i na chwilkę to pomogło. Potem,po deszczu woda dostawała sie jakim¶ cudem do ¶rodka.Postanowiłem -za namow± kolegów-posiadaczy Ventek, uszczelnić szyberdach silikonem i na wiosnę postaram sie naprawić ta usterkę.
CichyEska - 2007-11-18, 12:59

wasil1 a do czego komu link do forum?Chyba mial byc do prowadnicy?
Hektor - 2007-11-18, 13:30

Na allegro jest linka do szyberdachu do golfa3 vento ale to jest prawa:

http://www.allegro.pl/ite...chu_tanio_.html

urodzyn - 2007-11-18, 17:49
Temat postu: szyberdach
lewa prowadnica, tam widać pęknięcie, i jak zamykam to się wła¶nie lewa strona nie domyka, trochę przecieka ale do ¶rodka się nie dostaje. Nie wierzę,żeby naprawa kosztowała aż 800 zł. Facet co chciał naprawić to cwaniak, zobaczył obcy numer rej i pewnie temu za¶piewał 8 stów. Powiedziałem dziękuję, do widzenia.
Morfeusz142 - 2007-11-18, 18:29

Robson napisał/a:
Mam ten sam problem. w moim Ventosie trzeba zdj±ć cał± podsufitkę żeby sprawdzić co jest nie tak z szyberdachem i czemu przecieka.Miałem udrażniane wszystkie przewody i na chwilkę to pomogło. Potem,po deszczu woda dostawała sie jakim¶ cudem do ¶rodka.Postanowiłem -za namow± kolegów-posiadaczy Ventek, uszczelnić szyberdach silikonem i na wiosnę postaram sie naprawić ta usterkę.

Silikon do zabójstwo dla blach

wasil1 - 2007-11-18, 19:20

Faktycznie, co¶ mi się potentegowało. Juz się poprawiam:
http://www.allegro.pl/ite...zyberdachu.html

rav - 2007-11-19, 16:14

Za 8 stów, to pewnie nowy szyber chciał Ci założyć. Z prowadnic± to temat był już wałkowany wiele razy i jest wszystko ładnie opisane.

Robson napisał/a:
za namow± kolegów-posiadaczy Ventek, uszczelnić szyberdach silikonem

Ładni to koledzy co takie sposoby Ci podaj± :wysmiewacz:
To już lepiej ta¶m± sobie zaklej to przynajmniej Ci rdza dachu nie zje. Ale na poważnie - nie pakuj tam silikonu, tylko zobacz sobie może masz gdzie¶ pęknięcie na ramie szyberka, albo odczepiła Ci się ta plastykowa rynienka co ma łapać wodę z tylnej krawędzi. A może kapie na poł±czeniu wężyka z szyberkiem. To że masz pęknięt± prowadnicę to nie jest powód przecieków. Musiałaby być centymetrowa dziura żeby przeciekało do ¶rodka. Wszystko inne powinny odprowadzić rynieki.

yahoo - 2007-11-20, 23:34

może uszczelka wokół szyby dachu się odkleiła ? sprawdĽ to