Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Hyde Park - Klima w zimie

krystek - 2014-11-14, 12:10
Temat postu: Klima w zimie
mam takie luźne pytanie. Wy używacie klimy zimą? Albo inaczej- czy jest to konieczne? bo przeczytałem godzinkę temu taki artykuł: http://www.skraplaczesamo...ja-musi-dzialac i w sumie zastanawiam sie nad tym, czy faktycznie trzeba jej używać cały rok..
Luqua - 2014-11-14, 21:15

Jeśli masz klimę na sterowaniu temperatury (a takiej pewnie nie posiadasz) to warto polatać na sprężarce nawet przy minusach, ale jeśli masz AC On/AC Off to lepiej darować sobie jej załączanie przy mrozie. Zapalenie gardła murowane, a sprężarce to nie nabije bajca na lipiec.
Szron i para to nie wina sprężarki! Filtr pyłkowy należy wymieniać i odkurzać dywaniki, a nie bić minus wewnątrz na zewnętrznym minusie.

sebastian - 2014-11-15, 17:59

A czemu od razu, jak ktoś mówi, czy włączać klimę, czy jeździć na niej, od razu ma na myśli przeziębienie i zimną temperaturę? Przecież klima to nie tylko zimny nawiew, ale także i ciepły, więc nie potrzeba pokrętła na max zimne powietrze przekręcać, tylko ustawić sobie grzanie i wówczas włączyć.
Tylko wszystko ładnie pięknie, niech mi ktoś powie, jak w climatroniku móc jeździć z włączoną klimą, skoro przy temperaturze od +3 stopni w dół sprężarka się sama wyłącza i wszystkie próby jej uruchomienia nic nie dają. Efekt jest taki, że praktycznie całą zimę przejeżdżę z klimą wyłączoną, bo komputer nie pozwala jej włączyć. I na nic da się podgrzewanie czujnika temperatury suszarką :P