|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Nie kręci na zimnym silniku/blokuje kluczyk
Tomaszex - 2014-06-03, 21:23 Temat postu: Nie kręci na zimnym silniku/blokuje kluczyk Od paru dni (właściwie na drugi dzień od wymiany przegubów) mam problem przy pierwszym porannym odpaleniu vento.
Przekrecam kluczuk i słychać tylko cyk. Cofam kluczyk na zapłon i chce ponownie przekręcić na rozruch i kluczyka nie da się przekręcić Niewiem dlaczego tak się dzieje, przekopałem się przez dziesiątki tematów i nie znalazłem własnie takiego problemu.
Dodam że kontrolki nie przygasają aku naładowany, i gdy juz odpali i trochę się zagrzeje odpala bez problemu.
Ma ktoś pomysł od czego rozpocząć sprawdzanie?
Czy stacyjka ma coś w sobie co może ją blokować Przy ciepłym silniku tak się nie dzieje :co?:
hotdriver - 2014-06-03, 21:50
jak zrobi cyk gasna kontrolki? zawsze blokuje kluczyk jak chcesz go ponownie krecic to jest taka blokada zebys ponownie go nie uruchomil jak jest wlaczony silnik bo uszkodzisz rozrusznik (oczywiscie w tym przypadku samochod nie wie ze go nie uruchomiles) musisz wtedy cofnac kluczyk do wyciagniecia (czyli "0" a nie na zaplon czyli "1" lub "2" bo "3" to rozruch) i ponownie przekrecic czasami nawet tak jest ze musisz wyjac kluczyk ze stacyjki
Tomaszex - 2014-06-03, 22:38
Aaa rozumiem Własnie nie nic nie gaśnie, nie przygasa.
Jeszcze dwa dni temu odpalił za 3 przekręceniem kluczyka a dzisiaj próbowałem z 10 razy i nic Dopiero zapaliliśmy go na pych i później cieply bez problemu odpalał
lukas - 2014-06-03, 23:57
może coś się dzieje z kostką stacyjki...coś nie łączy i stąd Twój problem kolego...
hotdriver - 2014-06-04, 08:02
Pierwsze co sprawdz klemy na akumulatorze czy nie sa luzne ani zasniedziale, drugie co sprawdz naladowanie akumulatora, trzecie przekaznik czy dobrze wcisniety i czy dziala a dopiero na koncu stacyjka. a kreci rozrusznikiem i nie moze odpalic czy tylko cyk i dupa nawet nie kreci to jest bardzo wazne, jezeli jest cyk i nie kreci to prawdopodobnie rozrusznik do regeneracji jezeli nie kreci wez mlotek i raczka albo jakas lolke popukaj w rozrusznik moze sie zawiesza
Tomaszex - 2014-06-07, 10:52
Mam nadzieję ze problem juz bezpowrotnie pożegnany
Zrobiłem tak jak hotdriver, tylko że zamiast za stacyjkę wczesniej wziąłem się za rozrusznik i w środku było pełno syfu nawet wirnik ledwo wyszedł
A powodem było to
ktos kto przy tym wczesniej dłubał nie załozył gumowej zaślepki od spodu i była dziura przez którą leciał syf... teraz otwór zaslepiony gumą i od dwóch dni rozrusznik kręci aż miło więc mam nadzieję że tak juz zostanie, dziękuje wszystkim za pomoc
|
|