|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Niechce odpalic
krystiano89 - 2012-12-12, 18:00 Temat postu: Niechce odpalic Witam.Mam prosbe o pomoc,od pewnego czasu mam problem z odpaleniem pupila,zaczeło się gdy było ciepło już wtedy nie chciał zaskoczyc myslałem ze zatankowałem złe paliwo,wymieniłem filtr paliwa i zatankowałem auto do pełna ale nie pomogło,wymieniłem swieczki na beru,ale musze do długo krecic zeby odpalił a latem słyszałem dziwne piski z rozrusznika od czasu do czasu.Jak go dziś odpaliłem to nawet jak się zagrzał i go zgaliłem to miał problem z odpaleniem.Prosze o jakies sugestie
Kruchy69 - 2012-12-13, 13:18
A przewody WN, kopułka i palec zmieniałeś...?
wojtas83 - 2012-12-13, 13:39
Kruchy69, z profilu krystiano89, wynika że ma 1.9 TDI więc przewody, kopułka i palec odpadają napewno Ja bym radził zacząć od wymiany fitra paliwa a potem sprawdzenia kąta wyprzedzenia zapłonu kiedy uda się odpalić. Też tak miałem kidy obcinało mi klin na kole rozrządu na wale korbowym, rozrząd mi się przestawiał o 20 stopni i ciężko odpalał i dymił na biało. Ewentualnie jak na zimno dobrze odpala, a na ciepło nie chce to proponóje odpiąć czujnik temperatury przy głowicy i jak wtedy sie poprawi odpalanie na ciepłym to oznacza że kończy się pompa wtryskowa i wtedy można ją regenerować, kupić drugą lub wgrać nowy soft z wyższą dawką startową na ciepłym silniku, a przy okazji można dodać kilka KM
Kruchy69 - 2012-12-13, 13:42
o kurde, ale fail zmyliły mnie swiece to w takim razie zrób tak jak pisze wojtas83,
Brutal - 2012-12-13, 14:04
No dałeś czadu...
krystiano89 - 2012-12-17, 16:38
tylko gdy by mi zerwało klin na kole rozrządu to byłby finał dla tego silnika,zrobiłem mały rekonesans i dotarło do mnie info ze to może być elektro zawór w pompie który się przycina i odcina dopływ paliwa do pompy
wojtas83 - 2012-12-17, 20:31
chodzi o to że nie musi go ściąć do końca bo w tdi nie jest zwykły klin jak w bemzynie i lubi się luzować to kółko
krystiano89 - 2012-12-18, 16:18
oki rozumiem dzis próbowałem go znów odpalic ale prócz smrodu ropy z wydechu to nic nie uzyskałem:)
krystiano89 - 2013-01-11, 19:53
Witam udało mi się uszczelnic pompe wtryskową,elektrozawór jest dobry a kont wtrysku i dawki rozruchowej jest taki jaki powinien być,poradzcie cos czemu nadal nie chce palic klin na pompie jest cały a chce uniknac kosztów regeneracji a niewiem czy warto kupowac na alegro używana pompe wtryskową????
szewcio123 - 2013-01-11, 20:31
sprawdz czy podaje odpowiednia ilos ropy... odkrec rurke od wtrysku sterujacego... wogole sprawdz takowy wtysk..... sprawdz prawidlowosc rozrzadu jezeli nie bedzie odpowiedniego cisnienia to lipaaa
|
|