|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - problem z LPG
marek_ns - 2012-09-07, 13:05 Temat postu: problem z LPG Witam,
Mam problem z samochodem. Na gazie ma nierówne obroty. Waha się tak pomiędzy 800-900, 850-900. Po przełączeniu na PB jest ok.
Druga sprawa to częste szarpanie podczas jazdy i często podczas wyprzedzania przy redukcji zmula go i nie przyśpiesza. Na PB nie ma takiego problemu.
Nie wiem czy to ma też jakiś związek ze sprawą, ale zauważyłem duże zużycie PB. Tankuje PB tak do 1 białej kreski i wystarcza mi to na 1-2 miesiące do odpalania, bo odpalam go zawsze na PB. A teraz po kilku dniach odpalania na benzynie kreska spada do zera.
Oba problemy pojawiły się mniej więcej w tym samym czasie.
dikus14 - 2012-09-07, 13:34
Na początek proponuje filtr gazu sprawdzić i na dzień dobry syf z parownika wyczyścic( spuścić ta smierdzącą ciecz, resztki nieprzepalonego gazu) PS. Zmien nazwe tematu gdyż mało to mowi
marek_ns - 2012-09-07, 18:50
Jutro się za to zabiorę. Jak zmienić nazwę tematu ?
hose - 2012-09-07, 20:10
A co to za instalacja? Na śrubie czy z silniczkiem?
marek_ns - 2012-09-08, 09:31
Instalacja firmy Elpigaz. Sterownik Voila. Z tego co się orientuje to z silniczkiem. Za chwile zabieram się za wymianę filtra gazu i wyczyszczenie parownika. Zobaczymy czy to coś pomoże.
Wczoraj jeżdżąc po mieście i odpalając go kilka razy benzyna zeszła z 3 czerwonej kreski do zera. To raczej nie jest normalne zjawisko.
hose - 2012-09-08, 09:55
Może to po prostu wskaźnik tylko oszukuje.
A jaki stan świec, kabli i kopułki? Kiedy wymieniałeś? Te elementy bardziej oddziałują na LPG i może stąd to szarpanie i mulenie.
Co do zużycia benzyny możesz sprawdzić wszystko pod kątem wycieków. Zacznij od filtra paliwa. Ja bym jeszcze sprawdził wtryskiwacz czy czasem nie leje.
marek_ns - 2012-09-09, 12:49
Zrobione. Wygląda, że obroty się uspokoiły nie szarpie nim i nie dławi się. Zobaczymy jak długo się tak utrzyma. Dzięki za pomoc
Zostaje tylko problem zużycia paliwa. Przeglądnę czy nic nie cieknie.
Teraz odpalam cały czas na gazie (tylko rano na benzynie jak jest zimny) i nie uchodzi tak. Czyli to przy odpalaniu tak ciągnie PB
dikus14 - 2012-09-09, 22:47
Jak rozwiązałes problem z LPG?
marek_ns - 2012-09-10, 16:18
Wymieniłem filtr gazu, zaworek wraz z cewką i przedmuchałem syf z reduktora.
dikus14 - 2012-09-10, 23:49
To tak jak mowiłem. Mogłbys dać pomogl osob ktore pomogły:)
|
|