|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - podłączenie radia/przerwany kabel??
Damian88 - 2011-12-17, 12:47 Temat postu: podłączenie radia/przerwany kabel?? Witam! Mam problem z podlaczeniem radia.
Chodzi o to, że jak podłaczam nowe radio to ono nie działa, tzn działa ale tylko po zmostkowaniu obu prądowych przewodow(cienki czerwony z brazowym paskiem od stacyjki i grubszy czerwony bodajze z bialym paskiem).
Wedlug miernika nie ma napiecia na kablu ktory idzie ze stacyjki, nawet po przekreceniu kluczyka.
moze kabel przerwany, moze kostka stacyjki uszkodzona?? mieliscie podobnie??
W instrukcji jest napisane,ze zeby podlaczyc radio po stacyjce trzeba zamienic kable (w kostce radia). probowalem roznych konfiguracji i nic. Dziala tylko po zmostkowaniu. Oryginalne radio BETA dziala.
Chcialbym je po stacyjce podlaczyc zeby mi nie zezarlo akumulatora...
Radio to pioneer deh-140ub.
Radex - 2011-12-17, 21:38
dzisiaj już nie dam rady, ale jutro poszukam schematu, bo u siebie wsadziłem soniaka i rozgryzłem wszystkie przewody ... zrobię fotki
lesny1982 - 2011-12-17, 22:10 Temat postu: Re: podłączenie radia/przerwany kabel??
Damian88 napisał/a: | Witam! Mam problem z podlaczeniem radia.
Chodzi o to, że jak podłaczam nowe radio to ono nie działa, tzn działa ale tylko po zmostkowaniu obu prądowych przewodow(cienki czerwony z brazowym paskiem od stacyjki i grubszy czerwony bodajze z bialym paskiem).
. |
to dziala czy nie podpinasz 3 kable do zasilania od radia do wiazki ze stacyjki ? pioneer maja troszke pomieszane instalacje w innych miejscach piny > co w drugiej stronie koski ISO
Damian88 - 2011-12-18, 17:43
Cytat: | to dziala czy nie podpinasz 3 kable do zasilania od radia do wiazki ze stacyjki ? pioneer maja troszke pomieszane instalacje w innych miejscach piny > co w drugiej stronie koski ISO |
teraz działa bo mam zmostkowane przewody
jesli podłącze tak jak powinno byc (po stacyjce) to nie działa
kostke ISO podpinam do kostki radia tak samo jak mialem oryginalne radio...
w radiu u mnie jest pomieszane tylko zasilanie: zolty kabel jest stalym zasilaniem a czerwony po stacyjce, gdzie wiekszosc ma odwrotnie.
jest mozliwosc zamiany tych kabli bo miedzy radiem a kostka przewody da sie zamienic i to tez nic nie daje...
lesny1982 - 2011-12-19, 09:28
zolty z czerwonym zawsze i tak laczysz razem z radia do zasilania z auta albo pioneek potrzebuje 2 pradowych bo tak tez kiedys widzialem jeden po stacyjce a drugi inny
Radex - 2011-12-19, 20:16
patrzyłem dzisiaj w moim Sony (za ciemno na zdjęcia ) ... z radia idzie czerwony i żółty, które są podpięte do żółtoczerwonego z auta +12 ... czarny z radia mam podłączony do brązowego z auta GND ... reszta, to głośniki
xtomk - 2012-06-24, 10:41
Koledzy ma ktoś schemat tych kostek i kolorów co oznacza co w tym samochodzie?
lesny1982 - 2012-06-26, 16:14
jakich kostek jasniej chlopie jasniej >> i tu se mozesz tez poczytac troszke http://forum.vwvento.org/...der=asc&start=0
pablomed - 2012-07-22, 23:21
Damian88, w skrócie jesli oryginalne radio normalnie działało - noiermalnie to mam na myśli że jeśli zostawiłeś włączone wyjmując kluczyk to powinno się samo wlączyć bez ponownego włączanie go przyciskiem, to wystarczy kable Pioneera żółty i czerwowny zamnienić miejscami i mają na to nawet gotowe zlączki - wszystkie Pionki i nie tylko. Jesli nie będzie mimo to działać, to nie widzę czy sprawdziłeś napięcia w kablach. W brązo- czerwonym ma być plus po włożeniu kluczyka , jak niema to stacyjka do wymiany albo kabel ma przerwę
A żółty z czerwonym można połączyć - ale wówczas wyjęcie kluczyka nie gasi radia - trzeba wyłączyć przyciskiem, po drugie może żreć prąd. Ale plus jest taki że styk w stacyjce od kabla brązoxo czerwonego który jest delikatny i łatwo się pali - jest tu oszczędzony, no i można słuchac bez kluczyka
|
|