|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Tuning - chip
ADI_O - 2007-02-26, 00:03 Temat postu: chip witam!
ja dopiero mam w planach kupic vento.
ładne stuningowane , 1.8 90KM benzyna
czy jest sens chipowac to auto?ile mi to da i jaki koszt?
janes - 2007-02-26, 00:13
Witam.... Szkoda kasy na ten chip np z Allegro a pytałm w Bielsku Białej w MTM oni mogą wykonać na życznienie z nowtymi mapami ale koszt tego będzie w granicach 1000zł a przyrost mocy ok 4-8% (max.96KM) a momentu ok.5-7% 150Nm więc się to nie opłaci, a dzwoniłem do Świątka tego "SZPECA" od wałków i powiedziano mi iż za wałek klasy GT-ich klasa modyfikacji wałka oraz chipu w promocji moge to kupić za 1500zł
Masakra...przeczytaj sobie mój post odnośnie wałków i innych bajerów... nic może tam nie napisałem ciekawego ale zawsze coś od siebie dałem co wiedziałem... pozdro...
MAPET - 2007-02-26, 23:35
nie ma sensu... chyba ze kupisz tdi
Kingu - 2007-03-09, 02:19
MAPET napisał/a: | nie ma sensu... chyba ze kupisz tdi |
A kto na forum ma TDI i tym tuningowym chipem? Wzrost mocy, spadek spalania, ktoś przekonał się już o tym na własnym aucie?
MAPET - 2007-03-09, 07:15
w tdi to jest sprawdzone.. silniki tdi sa bardzo podatne na czipowanie..jest to udowodnione w wielu przypadkach.. spada spalanei a moc rosnie... ojca chcialem namowic na czipowanie mk4 ale jakos nie chce mu sie jak ja zakupie do niego to autko to od razu zaczipuje
Gavel - 2007-03-09, 11:49
Kingu napisał/a: | A kto na forum ma TDI i tym tuningowym chipem? | Już o to raz pytałeś i otrzymałeś odpowiedź więc po co pytasz po raz kolejny?
Co do efektywności chipa to wg mnie jest to jak najbardziej dobry zabieg - moc i moment rośnie, a przy zachowaniu podobnej techniki jazdy średnie spalanie Ci spadnie. Tylko trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że coś takiego kosztuje trochę więcej niż 200 czy nawet 500 zł Nie sugeruj się przypadkiem cenami na allegro.
Zresztą na forum już o tym kilkukrotnie pisaliśmy.
Ja osobiście mam kilku znajomych posiadających profesjonalnie zchipowane TDI i każdy sobie chwali. Jak bardzo Cię to interesuje to zajrzyj sobie np. na stronkę D:T:3M. Jak poszperasz po ich forum to znajdziesz opisy zchipowanych silników, wykresy z hamowni itp.
Kingu - 2007-03-09, 14:19
Gavel napisał/a: | Kingu napisał/a: | A kto na forum ma TDI i tym tuningowym chipem? | Już o to raz pytałeś i otrzymałeś odpowiedź więc po co pytasz po raz kolejny?
|
Owszem pytałem ale nie pojawiła się zadowalająca mnie odpowiedź. Skoro jest to efektywny zabieg dla TDI, to dlaczego na forum nie ma nikogo z tym wynalazkiem (lub tylko jedna osoba ma)?
Dzięki za link, poczytam
Gavel - 2007-03-09, 14:35
odpowiedź jedna: cena
kovval - 2007-03-13, 19:39
ale moze juz niedlugo
Gavel - 2007-03-13, 19:48
może
MAPET - 2007-03-14, 00:17
bo mmalo kto na forum ma tdi i nie kazdego stac na wywalenie tysiaka!
|
|