|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Światła
szyszekCK - 2011-08-30, 23:05 Temat postu: Światła Po włączeniu świateł mijania nadal świeci się kontrolka od włączonych postojówek choć świeca mijania. Dzieje się tak tylko po pierwszym włączeniu świateł po dłuższym staniu samochodu (np. rano po nocy). Zaczęło się to dziać po tym jak wyjmowałem akumulator i przypadkiem strąciłem wsuwkę na lampie od drogowych świateł ale wszystko jest założone tak jak powinno.
Z góry dzięki za pomoc.
loocyfer_9 - 2011-08-31, 15:08
hehe ostatnio odkryłem u siebie to samo, więc się podpinam
zlotykamil - 2011-08-31, 20:45
moze glupie pytanie ale jaka i gdzie ta kontrolka?
sebastian - 2011-08-31, 21:02
no na włączniku świateł, jak ustawisz pokrętło w pozycji na pozycje. O ile pamiętam, to u mnie ta kontrolka się świeciła tylko w pozycji środkowej, a jak przełączyłem na mijania to gasła - tak było od zawsze. A jak wymieniłem włącznik na taki na full wypasie to tej kontrolki już w ogóle nie miałem - nie było tma nawet diody. Ba, nawet miejsca na nią.
zlotykamil - 2011-08-31, 21:07
sebastian napisał/a: | kontrolka się świeciła tylko w pozycji środkowej, a jak przełączyłem na mijania to gasła - tak było od zawsze | i ja tak mam
hrubek18 - 2011-08-31, 21:08
Z tego co wiem to w vento nie ma kontrolek od świateł
szyszekCK napisał/a: | przypadkiem strąciłem wsuwkę na lampie od drogowych świateł |
W vento jest jedna żarówka na światła mijania i drogowe H4 wiec jak wypadnie wsuwka to na obydwa światła(reflektor)
Radex - 2011-08-31, 21:25
jest przy włączniku zielona dioda, która zapala się jak są postojowe ... jak włączysz mijania, to dioda gaśnie ... a u nich świeci non stop ... tak myślę
szyszekCK - 2011-08-31, 22:44
Radex napisał/a: | jest przy włączniku zielona dioda, która zapala się jak są postojowe ... jak włączysz mijania, to dioda gaśnie ... a u nich świeci non stop ... tak myślę |
właśnie tak od czego tak? ale światla swieca dobrze
Radex - 2011-09-02, 21:42
może coś w samym przełączniku, lub gdzieś po drodze od stacyjki/ od świateł ... może przekaźnik jakiś, może przewody/styki
u mnie wygląda to tak:
kluczyka nie ma w stacyjce włączam postojowe (dioda świeci) ... włączam mijania (dioda świeci), ale że nie ma kluczyka w stacyjce, to nadal świecą postojowe ... ale jak włożę kluczyk i przekręcę stacyjkę, to dioda gaśnie i światła zmieniają się na mijania
szyszekCK - 2011-09-03, 01:25
u mnie jest to samo tylko ze po włozeniu kluczyka mijania sie zapalaja a kontrolka nie gasnie. Ale cos jest z przełącznikiem bo go wyjalem ostatnio, opukalem, obstukalem i sie naprawilo a mam jeszcze takie pytanie, czy w samochodach wyposażonych w halogeny przełącznik wysuwa sie dwa razy raz na przednie i raz na tylne przeciwmgielne czy oby tyl i przód włącza sie za jednym pociagnieciem?
sebastian - 2011-09-03, 08:21
szyszekCK napisał/a: | czy w samochodach wyposażonych w halogeny przełącznik wysuwa sie dwa razy raz na przednie i raz na tylne przeciwmgielne czy oby tyl i przód włącza sie za jednym pociagnieciem? | Raz pociągniesz, włączą się przednie, drugi raz pociągniesz, włączą się tylne i świecą się oba na raz - przód i tył. Możesz też miec włączone tylko same przednie przeciwmgielne bez włączonych mijania - ustawisz pokrętło w pozycji środkowej, czyli na pozycje i wtedy pociągasz raz i masz włączone tylko przednie przeciwmgielne. Nie wiem, jak będzie to w innych przełącznikach, ale u siebie jak założyłem ten na oba przeciwmgielne to nie miałem tej diody już, o której tutaj jest mowa, co więcej, nie było nawet możliwości fizycznie jej założenia. Więc wychodzi na to, że ona jest tylko w niektórych tylko przełącznikach.
szyszekCK napisał/a: | Ale cos jest z przełącznikiem bo go wyjalem ostatnio, opukalem, obstukalem i sie naprawilo | Ja tez kiedyś tak miałem, że włączam mijania, ta dioda świeci, a światła mijania nie. Musiałem czasami albo tak jak mówisz, porządnie trzasnąć przełącznikiem, albo bardzo szybkim, mocnym i energicznym ruchem przełączyć na mijania, to wówczas zaskoczyło. Nie chciało mi się bawić w reanimacje, więc nabyłem okazyjnie przełącznik na halogeny i miałem cały komplet.
bradley - 2011-09-03, 15:18
A ja mam taka kontrolke swiatel mijania w liczniku (ibiza)
sebastian - 2011-09-03, 20:47
bradley napisał/a: | (ibiza | seat się nie liczy, dyskwalifikacja
MustangGT - 2011-09-03, 23:41 Temat postu: Re: Światła
szyszekCK napisał/a: | Po włączeniu świateł mijania nadal świeci się kontrolka od włączonych postojówek choć świeca mijania. Dzieje się tak tylko po pierwszym włączeniu świateł po dłuższym staniu samochodu (np. rano po nocy). Zaczęło się to dziać po tym jak wyjmowałem akumulator i przypadkiem strąciłem wsuwkę na lampie od drogowych świateł ale wszystko jest założone tak jak powinno.
Z góry dzięki za pomoc. |
Sprubujcie podłączyć prowizorycznie na postoju jeszcze jedną mase z aku. pod przednie światła i sprawdzcie wtedy. Mi ta konrolka zapalała się przy naciskanu "stop" przeczyściłem i podłączyłem jeszcze jedną mase pod tylnie lampy i jest git pozdro
|
|