|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Plyn do chlodnicy
Musek - 2011-08-25, 19:59 Temat postu: Plyn do chlodnicy Wyciekal mi plyn do chlodnicy i jak sie dokladnie przyjrzalem to widac ze cieknie z tego trojnika (nie wiem jak to fachowo sie nazywa) albo sie przegrzal z goraca i sie troche stopil albo uszczelka. I takie pytanie, jak zaloze nowy to czy nic sie nie zapowietrzy ?
I tak przy okazji, chce juz wymienic plyn chlodniczy i nie moge znalezc gdzie tam jest jakis kranik gdzie by to wycieklo.
Tylko prosze o wyrozumialsoc... Nie kazdy urodzil sie mechanikiem
lesny1982 - 2011-08-25, 20:18
normlanie wymien kruciec zalej plynem przez zborniczek wyrownawnczy odpal silnik tem, w aucie na cieplo nawiew wylaczony i niech auto chodzi dopuki sie nie zagrzeje i nie odpali wentylatorow
Musek - 2011-08-25, 20:30
A jak spuscic ten plyn ?
cinek82 - 2011-08-25, 20:40
Płyn jak chcesz wymienić to najlepiej odłączyć dolny wąż od chłodnicy i prawie wszystko spłynie
vst93 - 2011-08-25, 22:30
To ten wąż, tam na prawo od alternatora jest opaska którą zdejmiesz kluczem morsa (trochę trzeba się namęczyć ale to wykonalne)
żeby dokładniej wyczyścić układ zastosuj płukacz i dopiero zalej. I tak na przyszłość to korzystniej jest założyć zamiast tej niewygodnej ori opaski opaskę ślimakową, którą w razie potrzeby łatwiej zdjąć a trzyma jak oryginalna
lukasz17 - 2011-08-26, 08:05
vst93, wygodniej bedzie zdjac ten przewod przy chlodnicy:) przeciez te opaski dobrze sie zdejmuja:D
pablomed - 2011-08-26, 21:44
Odłączjąc wąż od chłodnicy spuscisz płyn z chłodnicy, w bloku silnika zostanie . Więc musisz zdjąc dwa lub lepiej wszystkie trzy weże od pompy http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=195939 wtedy zlatuje cały płyn z wyjątkiem resztek w nagrzewnicy.
vst93 - 2011-08-28, 18:44
Jak się przepłucze potem ze 2 razy układ to z silnika i nagrzewnicy też zejdzie barachło. lukasz17, nie jest mierzalna trudność zdjęcia opaski czy odkręcenia śruby w cudzym samochodzie. Zdejmowałeś u mnie? Piszę, że mogą być z tym problemy bo u mnie na sporą część opasek zdejmowanych najgorzej schodziła właśnie ta. Przy samej chłodnicy jest mniej miejsca do manewrowania, a miejsce z którego zdejmowałam jest najniższym punktem układu, ok centymetra niżej niż przy chłodnicy.
pablomed - 2011-08-28, 23:10
Kombinerki duże do jednych, małe szczypce boczne - taka żabka - do innych i nigdy nie miałem problemu
sebastian - 2011-08-29, 19:23
Dokładnie, dla chcącego nic trudnego
|
|