Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - smierdzi benzyna w srodku

zlotykamil - 2011-07-15, 21:24
Temat postu: smierdzi benzyna w srodku
od jakiegos czasu smierdzi mi benzyna w srodku zarówno jak jade na benz jak i na gazie - podczas jazdy tego nie ma dopiero jak stane na swiatłach itd nie wiecie co sie dzieje? ;)
sebastian - 2011-07-15, 21:52

Sprawdź przewody zasilające, biegnące bezpośrednio do wtryskiwacza. Prawdopodobnie z któregoś kapie prosto na kolektor i stąd ten smród. U mnie tak było i identycznie jak u Ciebie - na postoju śmierdzi, w czasie jazdy nie. Tylko, że u mnie lał sam wtryskiwacz, ale na końcówce przewodu też się sączyło. Tak więc obadaj węże i sam wtryskiwacz także.
Paweł J. - 2011-07-16, 08:37

Miałem to samo....powodem były, tak jak wyżej, cieknące przewody paliwowe tuz przy wtrysku.

Pewnego razu, tak mocno pusciło, że zaczelo sie dymic spod machy, jak benzyna spływała na kolektor.

pawlunio1987 - 2011-07-16, 14:23

tez to przerabialem jakis czas czemu był juz popekany przewod skrocilem odpowiednio i jest dobrze a nie tak dawno zmienialem opaske przy zbiorniku bo tez zaczelo ciec tam gdzie pompa.
pawel39106 - 2011-07-16, 18:49

Znajomemu capiało benzyną w aucie i okazało się że zbiornik miał dziurawy, z tym że to było w innym samochodzie.
zlotykamil - 2011-07-19, 21:21

węze przejrzałem - ok, monowtrysk wyczyszczony na lale, kopułka palec też, świece kable wporzadku, pojechałem na ustawienie dawkek troche gaz mialem za mocno podkrecony ale wyregulowane i w koncu brak dziury przy przyspieszaniu, za jednym zamachem koles podłaczał sie pod kompa i cos am tylko lambda migała ale powiedziałe ze wszystko ok .... i co i dalej cos mi capi w srodku (zapach farby benzyny rozpuszczalniku) - kolektor jest jeszcze troszke brudny wiec moze to.... poszedlem teraz pogrzebac jeszcze troche i tak mi sie wydaje ze z pod korka oleju ten zapach idzie... mozliwe to?
Paweł J. - 2011-07-19, 21:29

zlotykamil napisał/a:
zapach farby benzyny rozpuszczalniku)

o to to....tak właśnie miałem.

zlotykamil, jak sprawdzałes te węże ?? U mnie najbardziej na ssaniu to było widac i tylko minimalnie sie sączyło z zacisku, jak sprawdzałem.

zlotykamil - 2011-07-19, 21:47

i z rana i po jezdzie i na gazie i na benzynie dotykalem palcem inaczej nie probowalem ;) jutro jeszcze je bede meczył jak tak
Paweł J. - 2011-07-19, 22:05

Jesli nie masz odciecia pompy na gazie to przy walnietych wężach, powinno walic benzyną., gdyz pompa cały czas pracuje i jest obieg benzyny. Dobrze byloby odłaczyc pompę i polatac na gazie.....w tedy byłoby wiadomo czy to układ paliwowy czy też nie.
sebastian - 2011-07-20, 15:49

U mnie i na przewodach przeciekało tuż przy wtryskiwaczu, jak i walniętą membranę miałem od regulatora ciśnienia paliwa. Po prostu z upływem czasu sparciała i zaczęła przepuszczać paliwo. I stąd też leciało. Uszczelniłem sylikonem, jakiś czas był spokój (no kilkanaście minut, będąc dokładnym), a po chwili rzygnęło paliwem i leciało jak z kranu. Więc musiałem kupić cały monowtrysk, bo membrana sama jest nie do zdobycia i problem minął na amen.
zlotykamil - 2011-08-03, 21:39

mieliscie racje Panowie tylko ja uparcie nie chcialem przyjac tego do wiadomosci :P na wezach nie bylo nawet sladu benzyny ale wymienilem je i w koncu spokoj ;) były juz struchlale i musialy cos puszczac pewnie
sebastian - 2011-08-03, 21:41

zlotykamil napisał/a:
mieliscie racje Panowie tylko ja uparcie nie chcialem przyjac tego do wiadomosci :P
No i co Ty byś bez nas zrobił :P
zlotykamil - 2011-08-03, 21:48

sebastian napisał/a:
No i co Ty byś bez nas zrobił
rozebralem pół auta... pewnie juz rozebrał bym do tej pory całe :P
sebastian - 2011-08-03, 21:55

Cytat:
rozebralem pół auta
przynajmniej nabyłeś nowe umiejętności ;)