|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - problem z doborem kopułki
maras8448 - 2011-07-06, 20:12 Temat postu: problem z doborem kopułki Kupiłem kopułkę Beru VK 407 S, która wedle informacji podawanych w sklepach powinna pasować do 1,8 ABS, okazało się że ni jak nie podejdzie. Stara kopułka jest firmy Ducellier, tak samo i palec aparatu (palec Beru jednak zapasował). Czy można gdzieś kupić nową kopułkę firmy Ducellier? Może ktoś z Was miał podobny problem?
Paweł J. - 2011-07-06, 20:17
dobierasz pod kolor......brązowy lub czarny. Nie sugerowałbym sie nazwa producenta lecz tylko kolorem.
Z jakiego roku masz auto .....z tego co pamietam to od przełomu sierpnia i wrzesnia 1993 była zmiana kopułek w ABSach.....
maras8448 - 2011-07-06, 20:24
Samochód z sierpnia 1993... a ta kopułka wygląda identycznie jedna z drugą. Obie są czarne, w wersji ekranowanej. Problem polega iż tej nowej nie można zamocować na aparacie, ząbek jest w tej nowej kopułce węższy i znajduje się w innym miejscu, przesunięcie rzędu 3 cm, zatrzaski mijają się z zagłębieniami na kopułce, aż strach pomyślec co by było gdyby odpalac przy takim ustawieniu.
Paweł J. - 2011-07-06, 20:34
Ja też mam z sierpnia 1993 roku i mam Beru VK 360. Idzi do sklepu i wymien na to co Ci podałem a pewnie zagada. Ogólnie dziwny miesiac .....była zmiana zaplonu....a w dowodzie masz date rejestracji a nie date produkcji.
maras8448 - 2011-07-06, 20:45
No to witam rówieśnika he he. Tak sobie myślę że zdejmę starą kopułkę i z nią pójdę do sklepu. Mam już za dużo nowych części które "miały pasować". Chyba zrobię jakąś wyprzedaż
Paweł J. - 2011-07-06, 21:01
Nic nie musisz brac do sklepu,.....bierz w ciemno VK360....w jednym sklepie to mi facetka prawie się popłakała....no bo gdzie....zmiana zapłonu itp.....poszedłem do sasiada, który ma sklep na Spółdzielczości Pracy w Lublinie.....powiedziałem ze to ABS z 93 r i nastepnego dnia dał mi komplet Beru....palec i kopułka za 45zł....i jakoś o miesiąc się nie pytał
Dałem Ci symbol i wymien na to i pewnie zagada
zlotykamil - 2011-07-06, 21:03
nie sugeruj sie rokiem i kolorem - wszystko zalezy od tego jaki masz aparat... mialem podobny problem - okazalo sie ze aparat mialem od mk2 (tak mi przynajmiej w sklepie stwierdzili )
maras8448 napisał/a: | Tak sobie myślę że zdejmę starą kopułkę i z nią pójdę do sklepu | nalepszy pomysł
pablomed - 2011-07-09, 06:53
Też jestem tego zdania. Jest jeszcze taka rzecz że nie wszystkie aparaty zapłonowe sa od Boscha, bywają innych firm, nie wiem czy akurat w ABS ale zdaje się Hitachi czy coś w każdym razie mają inne kopułki.
maras8448 - 2011-07-09, 09:14
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak już kupię tę właściwą kopułkę (prawdopodobnie jest to Beru VK360) to czy będę mógł przełożyć na nią tę osłonę (ekran) ze starej kopułki lub z tej niepasującej (VK 407S) Chodzi oto że kopułki które można kupić do tego aparatu są nieekranowane a wolałbym zachować oryginalną wersje (w końcu to ekranowanie cos musi dawać)
zlotykamil - 2011-07-12, 20:37
powinna wejsc bez problemu - zakladalem juz na trzy kopułki i na wszystkie wchodzila
maras8448 - 2011-07-12, 22:36
Dzięki, własnie to chciałem usłyszeć
pablomed - 2011-07-12, 23:09
maras8448, też jestem fanem oryginalnosci ale te ekrany czasem dają w kość. Trzyma się pod nimi wilgoć, materiał z którego sa zrobiony jakby twardnieje, zwęgla i bardzo łatwo ucieka z ich powodów iskra. Więc ja nie zakładam ekranów
krzeszak - 2011-07-14, 12:59
maras8448 napisał/a: | Kupiłem kopułkę Beru VK 407 S, która wedle informacji podawanych w sklepach powinna pasować do 1,8 ABS, |
dziś taka dobrali mi właśnie ale do AAM i palec o nr. EVL 134 i kabelki ZEF 1149
czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy te graty są dobrze dobrane ze bym nie wywiózł tego na darmo do FIN.
maras8448 - 2011-07-14, 20:19
Wszystko w temacie tej kopułki już chyba zostało napisane. Pasuje ona do systemu Bosch, sprawdź więc co pisze na starej kopułce. Ja mam Ducelliera. Co do kabli trzeba sprawdzić ich długość i zakończenia (proste lub kątowe). Właśnie poszukuje kabli do mojego 1,8ABS i jedyne jakie są identyczne z oryginałem to NGK VW904. Oczywiście jak szukałem kabli w sklepach internetowych to innych niby pasujących jest wiele, ale... po co mi kable które będą uderzać w spód maski?
|
|